Oceanul Indian ameninta milioane de oameni

Nivelul apelor creste in continuare in Oceanul Indian, ceea ce inseamna ca milioane de oameni risca sa ramana fara locuinte in Bangladesh, Indonezia si Sri Lanka, avertizeaza oamenii de stiinta, conform Reuters.incalzirea globala

Cercetatorii de la University of Colorado si National Center for Atmospheric Research arata ca ridicarea nivelului apelor se datoreaza schimbarilor climatice, de incalzirea apelor si schimbarilor atmosferice bruste.

Autorii studiului au declarat ca nivelul ridicat al apelor ar putea produce inundatii musonice, ar putea distruge plantatiile, casele si sursele de apa potabila. Nivelul apelor de pe intregul glob creste cu trei milimetri pe an, din cauza incalzirii globale si a gazelor cu efect de sera.

Oceanele pot sa absoarba o cantitate destul de mare de caldura, insa pentru a putea face acest lucru trebuie sa se extinda, in timp ce temperaturile din ce in ce mai ridicate determina topirea ghetarilor.

Pentru a intocmi studiul, cercetatorii au folosit date obtinute prin satelit si introduse apoi in computere speciale. Acest lucru a dus la crearea unei imagini de ansamblu a evolutiei nivelelor oceanelor din intreaga lume, inclusiv a oceanului Indian, din 1960 incoace.

„Modelele apelor globale nu sunt uniforme din punct de vedere geografic”, a declarat co-autorul studiului publicat in Nature Geoscience, Gerald Meehl.

Un element cheie in proces este incalzirea bazinului Indo-Pacific, o zona foarte mare care se intinde de la oceanele tropicale de pe coasta de est a Africii si pana la International Date Line, din Pacific.

Bazinul s-a incalzit cu aproximativ 0,5 grade Celsius in ultimii 50 de ani, din cauza emisiilor de gaze cu efect de sera.

„Rezultatele noastre arata cum circulatiile atmosferice si oceanice s-au schimbat din cauza omului”, se arata in studiu.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *