Peste 16 hectare de teren din oras sunt afectate de exploatarile de sare. Din zona au fost stramutate 123 de familii si alte 54 trebuie mutate obligatoriu. Specialistii spun ca, in urmatoarele doua-trei luni, vor fi prabusiri de teren si in Campul I de Sonde.
La Ocnele Mari se exploateaza sare inca de pe timpul dacilor. In 1961-1962 a fost infiintat Campul I de Sonde, pentru exploatarea sarii in solutie. Au fost amenajate apoi si Campurile II, III si IV.
La ora actuala, Exploatarea Miniera Ramnicu Valcea din cadrul Salrom se mai ocupa doar de Campurile III si IV, I si II fiind inchise. „Zacamantul de sare care se afla pe raza Ocnelor Mari e de noua miliarde de tone.
Numai 50 de tone de sare s-au exploatat din zacamant in 2.000 de ani”, spune Constantin Lazaroiu, viceprimarul orasului Ocnele Mari.
Din cauza exploatarilor de sare, a unirii sondelor intre ele si a golurilor formate in subteran, in anul 2001 au aparut primele prabusiri de teren in Campul II.
Tot aici, au fost prabusiri si in 2002, 2004 si 2005. „In toata lumea, teoria spune ca tot timpul salinele cad pentru ca se exploateaza de jos in sus”, spune viceprimarul.
De inchiderea minelor si ecologizarea terenului afectat de exploatarea sarii se ocupa SC Conversmin SA, al carei actionar majoritar este Ministerul Economiei.
Bani pentru ecologizare
„Din 2001 pana acum s-au cheltuit peste 1.500 miliarde de lei vechi pentru ecologizarea zonei, dar nu se vede nimic. Cu banii astia, eu poleiam tot orasul Ocnele Mari. Se spune ca prin prabusirea controlata a sondelor va lua fiinta aici cel mai mare lac sarat din Europa”, spune primarul Petre Iordache.
In zona, SC Conversmin construieste un dig care sa preia eventualele deversari de saramura care vor aparea in urma prabusirii tavanului cavernei in Campul I.
Sursa: Adevarul