Ocolul Pamantului in obiceiuri alimentare sanatoase

De la Barcelona la Tokio, trecand prin Stockholm, un mic tur al obiceiurilor alimentare dezvaluie meniuri traditionale usor de urmat si care mentin silueta.

China – dominatia ceaiului verde. Ceaiul verde – un adevarat „killer” pentru grasimi – contine compusi care reduc absorbtia din intestin a lipidelor. Totodata stimuleaza arderea depozitelor de grasimi din organism. De asemenea, cantitatile mici de cofeina pe care le contine sunt eliberate lent in organism si stimuleaza in plus arderea grasimilor. Chinezii beau in general cel putin patru cesti de ceai pe zi.

Japonia – fara zahar. In mod traditional, regimul alimentar japonez nu contine zahar. Produsele de patiserie sau care contin zahar nu se regasesc in meniurile obisnuite ale japonezilor. Ceaiul este consumat in mod obisnuit fara zahar, iar rarele deserturi, cum este spre exemplu daifuku, sunt preparate din orez. Edificator este si faptul ca in medie, un japonez nu consuma decat 18 kilograme de zahar pe an, spre deosebire de un european care consuma aproximativ 30 de kilograme pe an.

Asia – cultul pentru soia. Bogata in proteine (denumita de aceea si „carnea vegetala”), soia stimuleaza arderea caloriilor, asa cum releva studii recente. Datorita sterolilor vegetali, soia limiteaza absorbtia colesterolului din intestin.

Spania – gustari mici si dese. Tapas – mici gustari, insotite de diverse bauturi – sunt servite pe tot parcursul zilei si fac parte din cultura culinara a spaniolilor. Exista portii complete – una racion – sau reduse – una media – compuse in general din fructe de mare. De obicei la un bar se consuma un fel dupa care la un alt local se consuma un alt fel, obicei care poarta numele de „tapeo” sau „ir de tapas”. Diversitatea de culori, gusturi si texturi produce mult mai repede satietatea si reduce astfel numarul de calorii asimilate. Pe de alta parte, potrivit dr. Adam Drewnowski de la Universitatea din Washington, gustarile variate permit asimilarea mai multor vitamine si minerale decat in cursul unor mese mai consistente, cand se consuma doar unul sau doua feluri de mancare.

Egipt – fructele uscate taie foamea. Pentru a potoli foamea dintre mese, egiptenii mananca fructe uscate. Smochinele, caisele, curmalele, smochinele, nautul, fisticul sunt bogate in magneziu, in beta-caroten si fitosteroli care scad colesterolul.

Thailanda – condimentele ard caloriile. Thailandezii utilizeaza foarte multe condimente la prepararea retetelor traditionale. Condimentele ajuta la slabit datorita faptului ca stimuleaza arderea grasimilor prin termogeneza (producerea de caldura), conform unor studii realizate de cercetatorii canadieni.

Suedia – peste gras de trei ori pe saptamana. Scandinavii sunt mari consumatori de peste gras (somon, hering, macrou) bogat in acizi omega-3. Acesti compusi cresc colesterolul bun (HDL) din organism, scad trigliceridele si cresc sensibilitatea la insulina (scad riscul de diabet).

Filipine – 4-5 gustari pe zi. Un meniu normal intr-o zi, in aceasta tara, consta din patru-cinci gustari lejere.

Pranzul este de obicei alcatuit din orez, peste si legume.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *