Ocolul Silvic Stoiceni-Galicea a taiat ilegal peste 465 mc de lemne din fondul de stat

În 2013, Romsilva a regenerat 15 mii de hectare de p?dure

Ocolul Silvic Stoiceni-Galicea a taiat ilegal peste 465 mc de lemne din fondul de stat
Ocolul Silvic Stoiceni-Galicea a taiat ilegal peste 465 mc de lemne din fondul de stat
Ocolul Silvic Stoiceni-Galicea a taiat ilegal peste 465 mc de lemne din fondul de stat

– paguba este de peste 3,3 miliarde lei vechi, iar sesizarea penala a fost transmisa Judecatoriei Ramnicu Valcea

Potrivit unui recent raport al Ministerului Mediului si Padurilor, in cursul anului 2009, inspectorii institutiei respective au efectuat mai multe controale cu privire exploatarea si taierea ilegala a unor suprafete acoperite cu vegetatie forestiera din judetul Valcea. Cu aceasta ocazie s-au efectuat verificari la sase ocoale silvice, prilej cu care a fost constatata taierea ilegala a 526 mc de arbori, cu o valoare a pagubei create de 384.008 lei.

Tot in urma controalelor Ministerului Padurilor au mai fost constatate urmatoarele aspecte: a fost transmisa o sesizare penala Parchetului de pe langa Judecatoria Rm. Valcea, pentru taierea ilegala a unui volum de 465,49 mc in fondul forestier, proprietate de stat, administrat de Ocolul Silvic Stoiceni, cu o valoare a pagubei create de 337.200 lei; a fost imputata in sarcina gestionarilor de cantoane suma de 46.759 lei, reprezentand contravaloarea a 59 mc masa lemnoasa taiata ilegal din cantoanele ce le gestioneaza si pentru care nu au putut depune acte justificative; s-au executat 134 controale de exploatare in parchetele contractate cu agenti economici atestati in activitatea de exploatari forestiere, ocazie cu care, pentru neregulile constatate, au fost aplicate 53 sanctiuni contraventionale cu un cuantum al amenzilor aplicate de 15.000 lei.

Tot anul trecut s-au intocmit protocoale de colaborare privind prevenirea si combaterea taierilor ilegale de arbori din paduri, a faptelor ilegale asociate din circulatia, depozitarea prelucrarea primara si comercializarea materialului lemnos, protocoale incheiate cu Directia Silvica Valcea si Inspectoratul de Politie judetean Valcea pentru anii 2009 si 2010. In baza planurilor comune de actiune stabilite cu aceste institutii (in special cu IPJ Valcea) au fost efectuate actiuni comune dupa cum urmeaza: 93 de actiuni privind legalitatea circulatiei materialului lemnos, ocazie cu care au fost aplicate 21 de sanctiuni contraventionale, aplicandu-se amenzi in cuantum de 23.000 lei (a fost confiscat, ca urmare a transportului fara documente legale de insotire un volum de 27 mc material lemnos); 64 de actiuni privind controlul legalitatii functionarii instalatiilor de prelucrat lemn rotund si al depozitelor de materiale de constructii, ocazie cu care au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale cu o valoare a amenzilor aplicate de 9.800 lei. De asemenea, a fost confiscat un volum de 32 mc material lemnos (cherestea rasinoase) material lemnos pentru care detinatorii depozitelor nu au prezentat documente de provenienta.

In cursul anului 2009, au fost verificate si solutionate 76 de sesizari transmise Ministerului Mediului, din care cinci au fost transmise de Guvern, 11 de la institutii si autoritati publice locale, iar 60 au fost inaintate de persoane fizice. (N.T.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *