WWF vrea practici agricole verzi si consum eficient de resurse

Popula?ia lumii a consumat pân? în aceast? zi, 20 august, resursele naturale pe care Terra este capabil? s? le reînnoiasc? în decurs de un an

WWF vrea practici agricole verzi si consum eficient de resurse
WWF vrea practici agricole verzi si consum eficient de resurse
Organizatia nonguvernamentala WWF considera ca sprijinul financiar acordat pentru agricultura va trebui sa demonstreze o preocupare mai mare fata de beneficiile pentru mediu, ca obiectiv al Politicii Agricole Comune (PAC), potrivit unor recomandari facute in acest sens.

Desi remarca progrese clare – cum ar fi angajamentele legate de platile directe – WWF solicita un buget care sa se bazeze pe mai mult de o schema de plata (Pilonul I) dedicata componentei de mediu. „WWF isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca masurile de mediu nu sunt mentionate in propunere, desi ele si-au dovedit efectele benefice pe termen lung in domeniul conservarii naturii”, potrivit unui comunicat de presa remis astazi.

Noua PAC va propune un sistem al subventiilor agricole pe baze mai echitabile si durabile, reducerea la minim a masurilor de interventie pe piata si incurajarea agricultorilor ce acorda atentie protectiei mediului si utilizarii eficiente a resurselor naturale. Subventiile acordate anul trecut s-au cifrat la 59,8 miliarde euro, cumuland aproape 40% din bugetul total al UE pe 2009.
Se cer schimbari profunde ale politicii agricole
„Dovada acestui nou angajament pentru un PAC – verde – va sta in detalii”, a declarat Tony Long, directorul Biroului de Politici Europene al WWF. „Vom afla daca vorbim de o inovatie in zona subventiilor pentru ferme sau doar de o aparenta, in functie de criteriile de eligibilitate ce tin de protectia mediului, mai exact daca acestea se vor situa la standarde mai inalte decat cele pe care fermierii trebuie oricum sa le respecte in practicile agricole. In afara de asta, este crucial sa pastram Natura 2000, Directiva Cadru Apa, circuitele agricole si rotatia culturilor drept cerinte obligatorii. Schimbarile artificiale la nivelul PAC nu vor atrage nici sprijin politic, nici sprijin public in aceste vremuri dificile din punct de vedere financiar”, a adaugat Long.
Tony Long pune accentul pe faptul ca alocatiile bugetare nu reprezinta unicul instrument pentru administrarea terenurilor din Europa. „Se impune o implementare mai agresiva a legislatiei de mediu existente, pentru a se evita epuizarea resurselor, prin poluarea apelor sau alte activitati daunatoare. Productia agricola europeana este responsabila pentru 80% din consumul de apa al tarilor mediteraneene membre UE. Cum schimbarile climatice au deja efecte grave la nivel european, e timpul ca practicile agricole sa devina mult mai eficiente din punctul de vedere al consumului de apa si al resurselor naturale, in general”.
Sprijin concret pentru fermele mici din Romania
„In cazul Romaniei, o furnizare clara a beneficiilor de mediu si a bunurilor publice, in general, ar trebui sa se traduca printr-un sprijin concret acordat fermierilor de subzistenta si semi-subzistenta”, a declarat Monia Martini, Coordonator Proiecte de Dezvoltare Rurala in cadrul WWF Romania.
„Desi fermele agricole foarte mici nu sunt considerate viabile din punct de vedere economic, acestea reprezinta 93% din totalul fermelor din Romania, utilizand 32% din terenul arabil, iar mentinerea practicilor agricole traditionale de catre acestea asigura bunuri publice in proportie mai mare decat sistemul conventional. De asemenea, se impune o implementare echitabila a bugetului, ce ar presupune aplicarea Principiului Solidaritatii intre Statele Membre, a continuat Monia Martini. „Modelul istoric ce se bazeaza pe plati directe, calculate in perioada 2000-2002, dependente de productie si care nu sunt in concordanta cu principiile reformei din 2003 ar trebui sa fie inlocuit cu un sistem regional de plata unica.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *