Omul si sarea, o prietenie indelungata

Este destul de dificil de stabilit momentul in care oamenii au inceput sa consume sare. Initial, se hraneau cu carne, asigurandu-si astfel intre doua si cinci grame de sare pe zi. Se stie ca alimentatia bazata pe carne ofera organismului sufcienta sare, cat si minerale.

Numai in dietele vegetariene consumul de sare trebuie sporit, deoarce plantele sunt sarace in acest mineral. Fenicienii au fost primii negustori de sare. Ei aprovizionau popoarele din jurul Marii Mediterane. Egiptenii pretuiau atat gustul sarii, cat si insusirea pe care acest mineral o are in conservarea alimentelor. Mai foloseau sarea la imbalsamarea mortilor al caror corp il depuneau mai intai intr-o baie de sare.

Romanii o numeau „harul pamantului”

Importanta sarii a fost recunoscuta si de catre romani care au numit-o „harul pamantului”. Pliniu cel Batran vorbeste in scrierile sale de felul in care sarea era obtinuta din apa marii prin evaporare. Soldatii romani primeau in fiecare luna pe langa o suma de bani si cate un saculet de sare.

Triburile de indieni din America de Nord cunosteau cu mult timp inainte de venirea europenilor procedeul de extragere a sarii din apa lacurilor. Africa este un continent care are putine resuse de sare. La unele triburi africane, pentru o strachina de sare erau date in schimb doua cu grau. Etiopienii dadeau ca zestre, pe langa alte lucruri de pret, si cateva oale cu sare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *