Operatorii de depozite, obligati sa faca analizele deseurilor

0
512

Guvernul pregateste un proiect prin care aduce completari hotararii de guvern (HG) 394/2005, privind depozitarea deseurilor, prin care interzice depozitarea deseurilor periculoase in spatiile destinate deseurilor biodegradabile nepericuloase, introducand obligatia ca operatorii de depozite sa faca analiza deseurilor.

„Prezentul proiect de act normativ introduce folosirea balantelor hidrologice, drept un instrument eficient pentru evaluarea gradului de acumulare a levigatului (transformarea unui material in praf fin prin faramitarea in apa si printr-o sedimentare fractionata a materialului, n.r.) in depozitul de deseuri prin utilizarea lisimetrului (instalatie speciala cu ajutorul careia se colecteaza si se masoara cantitatea de apa infiltrata intr-un anumit volum de sol in vederea studierii capacitatii de inmagazinare a apei pe diferite tipuri de sol, n.r.) sau a altor metode adecvate pentru masurarea evaporarii”.

Asta, dupa ce in ultima vreme, mai multe firme au fost amendate de Garda de Mediu pentru depozitarea necorespunzatoare a unor deseuri toxice.

Astfel, modificarile aduse prevad si „obligatia operatorului depozitului de a raporta anual autoritatii competente pentru protectia mediului tipurile si cantitatile de deseuri eliminate”.

Recent, europarlamentarul, Adina Valean, a propus ca statele UE sa informeze, de buna voie, Comisia Europeana in legatura cu depozitele industriale cu potential toxic din Europa, la scurt timp dupa accidentul ecologic din Ungaria. Cititi AICI mai multe informatii despre acest subiect.

Mai mult, noul proiect de HG prevede ca atunci cand deseurile „nu sunt acceptate in depozitul de deseuri, operatorul are obligatia de a informa imediat autoritatile competente cu privire la refuzul de a accepta deseurile”.

Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul. Astfel, cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, in termen de 10 de zile de la data publicarii (04 noiembrie 2010).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.