Organisme modificate genetic duse la extrem

Modificarea genetica a plantelor si animalelor a fost si este inca, motivul multor dispute. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au continuat sa produca organisme extraordinare. Citeste randurile urmatoare si afla care sunt cele mai ciudate organisme modificate genetic.

Pestele fluorescent

Este primul organism transgenic care a fost acceptat ca animal de companie. A fost obtinut prin incrucisarea unor gene straine cu cromozomii cunoscutului peste Zebra, inainte de eclozarea icrei. Genele apartin unor vietati marine care emana lumina. S-au obtinut astfel zebre rosii si verzi care in timpul zilei absorb lumina iar noaptea devin fosforescente. Au fost create initial pentru a fi folosite drept sistem de avertizare in cazul poluarii, dar cu timpul au patruns pe piata pestilor de acvariu.

Dolion-ul

Acesta este probabil cel mai elocvent exemplu al evolutiei stiintei. Dolion-ul este rezultatul combinarii genelor unui caine cu cele ale unui leu .Este similar ligrului (incrucisarea dintre leu si tigru), exceptiefacand faptul ca cel din urma se poate produce si in mediul natural, fara a se interveni asupra ADN-ului.

Pinul pitic 

Aceasta planta este un conifer care atinge numai 2 cm inaltime la maturitate. A fost creat pentru a fi folosit in industria parfumurilor dar a capatat si alte intrebuintari. In Papua Noua Guinee este cunoscut ca fiind comestibil si se serveste ca desert.

Paianjenul feriga

Este singurul organism din lista care a rezultat in urma combinarii dintre planta si animal. A fost creat pentru a se studia ce sanse de supravietuire are un paianjen ce se poate camufla fata de unul obisnuit. Rezultatele studiului nu au fost facute publice inca.

Grapple

Incrucisarea dintre textura unei boabe de strugure (grape) si dimensiunea unui mar (apple) a avut ca rezultat un nou fruct. Gustul acestuia imprumuta din savoarea ambelor fructe. A fost creat pentru tarile lumii a treia iar fondurile pentru cercetari au fost asigurate de UNICEF.

Soparla Umbuku

Acest organism este singurul din lista care nu a fost proiectat cu un scop practic, ci pentru a demonstra ca este posibil. Soparlei Umbuku i-au crescut aripi in urma modoficarii ADN-ului de catre geneticienii din Zimbabwe. Se pare ca Umbuku este urmasa speciei Pterodactile care si-a pierdut capacitatea de a zbura cu cateva milioane de ani in urma. Pana acum nu au fost produse decat sase astfel de soparle `zburatoare`.

  Stafida uriasa

O gasesti pe piata sub numele de `graisin` si este o stafida modificata genetic pentru a atinge dimensiuni gigantice. A fost produsa de Institutul National de Genetica din Japonia. Gustul ei este asemanator cu cel al fructului parinte.

Arborele de pluta si de cauciuc

Arborii de pluta au fost folositi vreme indelungata pentru fabricarea dopurilor pentru sticlele de vin. In ultima perioada, dopurile de pluta au fost inlocuite cu cele de plastic. Pentru a satisface traditionalistii dar si pentru a reduce costurile, cercetatorii au creat un copac rezultat din incrucisarea arborelui de pluta cu cel de cauciuc. Materialul rezultat arata ca pluta si are aceleasi calitati poroase, dar a imprumutat si din durabilitatea cauciucului.

Arborele de hartie

A fost creat pentru a reduce costurile de productie dar si pentru a proteja padurile. Popularitatea reciclarii hartiei din ultima perioada a stimulat cativa cercetatori suedezi sa creeze un copac cu frunze patrate, care, o data uscate, pot fi folosite pentru scris.

Lemuratul

Este un animal de companie pentru oamenii foarte bogati din China. Asa cum ii sugereaza si numele este rezultatul incrucisarii genelor dintre un lemur si o pisica. Este mai agresiv decat o felina domestica obisnuita dar nu mai mult decat un caine Chihuahua. Numele stiintific al acestei vietati este Prolos Fira.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *