Pacaleala Prodsper

Crenvurstii Prodsper au inscris pe eticheta urmatoarea sintagma: „Sanatos si natural!”. Analizand eticheta, ne dam seama ca ce ar putea fi natural nu este sanatos, iar ingredientele sintetice sunt de-a dreptul nocive.
cremvursti cu aditivi
Producatorul nu avea voie sa faca mentiunea „sanatos si natural” pe eticheta. Regulamentul European 1924/2006 interzice astfel de inscrisuri fara sa fie verificate, pentru ca duc la inselarea consumatorului. Acesta din urma ar trebui sa citeasca si ingredientele, nu numai reclama mincinoasa pe care producatorul si-o face.

Carnea de porc, de vita si slanina sunt ingrediente ce s-ar putea incadra in categoria „natural”, insa nu pot fi si sanatoase. Slanina, in special, contine grasimi animale saturate, care afecteaza sanatatea inimii, a ficatului, a sistemului cardiovascular si pot duce la aparitia cancerului. Sarea, prezenta intr-o cantitate mare, este incriminata in aparitia bolilor de rinichi, de inima si a hipertensiunii, oricat de naturala ar fi.

Pe lista de ingrediente urmeaza o serie de substante care au trecut prin procedee de industrializare, deci nu pot fi incadrate la categoria „natural”. Amidonul de cartofi este folosit pentru a da produsului o textura cat mai aproape de a unuia „sanatos si natural”, neavand un rol nutritional. Polifosfatul de sodiu este un aditiv alimentar ce dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. Ascorbatul de sodiu este un E, deci nu poate fi natural. Conservantul azotit de sodiu E250 este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari, fiind incriminat in aparitia cancerului. La fel de periculos poate fi glutamatul E621, care poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Condimentele naturale si boiaua de ardei dulce pot fi naturale, dar nu sanatoase pentru toate categoriile de consumatori, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

In urma analizei informatiilor de pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat nici unei categorii de persoane suferinde, supraponderalilor si obezilor, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza.

Eticheta
Produs afumat si fiert in membrana artificiala comestibila. Materii prime: carne de porc, carne de vita, slanina, alte ingrediente: sare max. 3 g/100 g, amidon din cartofi, stabilizator polifosfat de sodiu E452, antioxidant ascorbat de sodiu E301, conservant: azotit de sodiu E250, condimente naturale, glutamat E621, proteina din soia, boia de ardei dulce. Valoare energetica 100 g: 386 kcal/1614 kj, proteine 40 g, grasime 37,11 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *