Painea noastra cea de toate zilele

Nu toti oamenii se pricep sa cumpere o paine buna si aleg exact produsele mai putin sanatoase

Painea alba este nerecomandata, pentru ca este facuta dintr-o faina din care deja, prin macinare, s-au scos foarte multe substante nutritive, atat de necesare functionarii normale a organismului. Faina alba pierde foarte multe vitamine si saruri minerale, si mai ales B-uri.

„Painea este temelia vie-tii”. A spus-o scriitorul englez Jonathan Swift, celebru pentru opera sa „Calatoriile lui Gulliver”. Cu siguranta nu putem trai fara paine, dar este necesar sa stim cat de ecologic
este acest aliment si care dintre produsele de panificatie fac rau organismului uman. Problema este ca, in ultima vreme, painea nu prea mai e chiar o binecuvantare.

Dar nu toata painea e nociva. „Doar painea alba, cornurile si chiflele foarte albe, care priveaza organismul de saruri minerale si de vitamine”, ne-a declarat dr. Camelia Parvan, medic primar igiena alimentatiei, sef Sectie „Alimentatie si Nutritie” la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.

Invechirea painii

Calculat in paini, necesarul energetic zilnic pentru femei poate fi acoperit prin consumul a patru franzele
Painea consumata zilnic trebuie sa iti aduca fibre necesare tranzitului intestinal, deci combate constipatia. „Daca se consuma paine alba, care nu prea are fibre, fiindca acestea se gasesc in tarate, cu siguranta constipatia -este favorizata si poate genera boli cronice si se poate ajunge la cancer”, spune dr. Parvan. Ca sa fie perfecta, painea trebuie sa fie integrala si proaspata, dar nu calda. In timpul invechirii painii, amidonul sufera o serie de transformari, care modifica in special miezul.

Transformarile produse la o paine veche se pot constata organoleptic. Painea veche isi pierde gustul placut, miezul este compact, tare si neelastic, apar crapaturile in miez, care devine sfaramicios. Coaja este moale, cauciucoasa, fara luciu. „Procesul de invechire a painii poate fi amanat daca se folosesc ca afanatori drojdiile lichide si hameiul. Alt procedeu este acela de oparire a unei parti din faina ori prin adaugarea in aluat a unei cantitati de lapte, de grasimi sau a unei cantitati de extract de malt”, precizeaza ing. Maria Magdalena Sandric, de la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Procesul de improspatare a painii invechite a fost studiat de multi cercetatori sovietici, care au stabilit ca improspatarea painii se poate produce numai dupa o umidificare de peste 30%, prin expunerea la o temperatura de minimum 600C in interiorul miezului. Painea improspatata se invecheste insa din nou, mult mai repede ca prima oara.

Saracia tine aditivii la distanta

Pericolul cel mai mare apare cand consumul de paine alba devine o obisnuinta. Dar exista si alternative sanatoase.

„Franzela ieftina nu are aditivi nocivi, pentru ca producatorii nu isi permit cheltuieli suplimentare. In schimb, se pun amelioratori in faina, pentru ca aceasta sa dospeasca mai repede si sa dea senzatia, dupa coacere, de paine pufoasa. La tara si in localitatile mici nu se folosesc amelioratori, fapt pentru care painea este mai sanatoasa, mai ieftina, dar mai inchisa la culoare si deloc pufoasa”, explica dr. Camelia Parvan.

Aditivi se folosesc si la painea ambalata, si la cea feliata, pentru a rezista si a nu mucegai. Pentru a obtine o paine pufoasa, producatorii folosesc acidul lactic, iar pentru a preveni dezvoltarea bacilului denumit „Bacillus mezentericus” se adauga acidul acetic. Aditivii strica, in mod cert, calitatea painii, dar ajuta la pastrarea ei in conditii optime timp mai indelungat. In marile orase, unde cetatenii cunosc secretele painii, cea mai solicitata este painea neagra, fara aditivi, grea (nepufoasa) si neambalata.

Recomandat si contraindicat

Pentru persoanele sanatoase, painea prajita este chiar mai buna, pentru ca ajuta si la digestie. Painea prajita, dupa ce a fost taiata in felii, este indicata a fi consumata la micul dejun. Si painea neagra este buna, dar cea veritabila, nu cea fabricata cu adaos de colorant. „Painea neagra pura se cunoaste studiind sectiunea unei felii de paine. Cea veritabila are un soi de puncte mai inchise la culoare, date de prezenta taratelor”, ne-a spus dr. Camelia Parvan.

Painea neagra are multe tarate si se vad, iar cea colorata are in sectiune o culoare uniforma, fara punctele specifice. Painea neagra prin colorare este mai ieftina decat cea veritabila, si nu este la fel de sfaramicioasa ca aceasta din urma. Cu toate calitatile, acest tip de paine nu este recomandat copiilor pana la varsta de 5-6 ani, iar micutilor cu varste de pana la 1 an le este aproape interzis sa consume paine. Nici persoanelor foarte sensibile cu aparatul digestiv nu li se recomanda painea care contine tarate. Pentru acestia este potrivita painea intermediara sau, in cel mai rau caz, painea alba.

Daca se consuma paine alba care nu prea are fibre, fiindca acestea se gasesc in tarate, cu siguranta este favorizata constipatia si se poate ajunge la boli cronice si chiar la cancer
Dr. Camelia Parvan,
medic primar igiena alimentatiei

Cum arata o paine ideala

Prof. Eugen Irimia, expert in alimentatie publica, spune ca forma painii trebuie sa fie regulata, neturtita. Suprafata cojii trebuie sa fie neteda, cu aspect lucios, nearsa. Miezul trebuie sa fie bine crescut, cu pori fini si uniformi, fara cocoloase sau urme de faina neframantata.

Consistenta miezului trebuie sa fie elastica, dupa o usoara apasare cu degetul painea revenind imediat la starea initiala. Painea buna nu se faramiteaza, nu e lipicioasa si nici umeda la pipait. Painea contaminata cu diferite microorganisme este interzisa consumului uman. Painea calda nu se pastreaza in pungi de plastic sau de panza, doar pe suporturi speciale, din materiale emailate sau din lemn.

Microorganismele provoaca „boli”

Cea mai raspandita si cea mai periculoasa boala a painii coapte este, potrivit ing. Maria Magdalena Sandric, de la Institutul de Bioresurse Alimentare, boala „intinderii painii”, provocata de „Bacillus mezentericus”. Aceasta boala este frecventa in lunile calde. „Bacillus mezentericus” e foarte raspandit, in special in fainurile de extractie mare si in tuberculii de cartofi. Acest bacil provoaca rapid imbolnavirea painii cand la fabricarea ei se folosesc si cartofi. Bacteriile mor la 1000C, intr-un timp mai lung sau mai scurt, in functie de temperatura si de umiditatea aerului.

Painea bolnava de boala intinderii capata miros de fructe stricate, miezul rupt se intinde in fire subtiri mucilaginoase, iar mai tarziu mirosul devine neplacut, respingator. Din cauza mirosului si a gustului neplacute, painea imbolnavita nu trebuie data in consum, fiindca poate provoca deranjamente ale sistemului digestiv. Aceasta paine poata fi data ca hrana animalelor, dar numai daca nu este intr-un stadiu avansat de boala. In acest ultim caz, painea trebuie sa fie arsa. In acest fel se distruge si focarul de infectie. Mucegairea este o alta boala a painii. Mucegaiurile sunt microorganisme din familia ciupercilor, care patrund in paine prin locurile deschise, adica prin crapaturi.

Ele dau acestor produse alimentare, si in special miezului, coloratii albastre, cenusii sau galben brun, dupa specia de mucegai. Pentru evitarea imbolnavirii painii de boala mucegairii, trebuie ca depozitele sa fie curate, ventilate, uscate si bine aerisite. Alte boli, dar mai putin frecvente, sunt „rosu de sange” si „boala de creta”. Painea atacata de aceste boli este daunatoare sanatatii, avertizeaza ing. Sendric.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *