In timp ce romanul de rand consuma zilnic franzela clasica, painea ambalata este optiunea celor carora le permite buzunarul.
Desi tot mai multi consumatori isi permit produse de panificatie de lux, painea bio, mai scumpa decat franzela, dar mai ieftina decat „painea de fite”, nu e preferata romanilor.
Dintre produsele de panificatie fabricate de brandurile cu care s-au familiarizat consumatorii romani mai pretentiosi, cea mai scumpa paine ajunge la aproape 5 lei.
Intrucat consumatorii se orienteaza catre produse proaspete, majoritatea retailerilor au inceput sa comercializeze paine produsa in unitatile proprii.
„Cele mai mari vanzari le inregistram la ciabatta. Totodata, din ce in ce mai mult este preferata painea ambalata. De aceea, eticheta produselor noastre contine informatii precum denumirea produsului, gramajul, termenul de valabilitate, ingredientele, ora de ambalare si conditiile de pastrare„, a declarat Adriana Pita, director de comunicare si relatii publice la Real – Hypermarket Romania.
In continuare clientii prefera painea neambalata, locul intai in randul optiunilor fiind detinut de franzela.Acestia se orienteaza, de asemenea, catre produsele proaspat coapte in magazin, cum ar fi chifle, baghete, croasante, placinte.
Pretentii sporite
Vanzarile la paine ambalata sunt in crestere de la an la an, potrivit directorului de marketing al lantului de magazine Carrefour, Andreea Mihai. „In primele noua luni ale acestui an, vanzarile au fost mai mari cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut„, a precizat aceasta. Se pare ca painea graham, cea cu seminte, painea de secara si cea dietetica din Carrefour devanseaza in vanzari painea feliata clasica.
„Cei care se orienteaza catre acest produs sunt clienti cu venituri medii inspre mari. Data fiind ponderea painii -speciale- in vanzarile de paine ambalata, putem spune ca persoanele care cumpara aceste produse sunt orientate spre o alimentatie sanatoasa„, a mai spus Andreea Mihai.
Ambalajul prelungeste valabilitatea
„Cei mai multi dintre clienti prefera painea ambalata pentru ca are un termen mare de valabilitate„, sustine Andreea Unchiasu, director de vanzari produse „long-life” in cadrul grupului Loulis, care produce painea din magazinele Belforno Fresh. Aceasta adauga ca, desi cel mai scump produs Loulis este painea alba cu lapte (4,5 lei), aceasta se vinde din ce in ce mai bine. Totusi, cele mai mari vanzari, in randul produselor de panificatie ambalate din magazinele Belforno se inregistreaza la painea alba feliata clasica. Pretul acesteia ajunge la 3,3 lei.
Cu alte cuvinte, pentru consumatorii vizati, painea ambalata reprezinta un lux pe care acestia si-l permit. „In primul rand, e foarte gustoasa si, in al doilea rand, dimineata inainte sa plec la munca imi prepar foarte repede sendvisurile cu feliile gata taiate. E scumpa, ce-i drept, dar deocamdata e un rasfat pe care mi-l asum, mai ales ca sunt o fire foarte comoda„, spune Bogdana Oprescu, 21 de ani, studenta.
Nutritionistul Alex Barnea sustine ca alegerea unei paini de calitate are beneficii semnificative in alimentatia omului. „Painea neagra si cea cu seminte contin o cantitate mare de vitamine si fibre, motiv pentru care valoarea lor nutritiva este superioara celei a painii albe.
Produsele integrale sunt ideale pentru diabetici, chiar daca au aproximativ 50% glucide. Exista insa produse speciale de panificatie pentru aceasta categorie (diabetici – n.r.), cu mult mai putine glucide„, ne-a declarat Alex Barnea.
Desi painea scumpa se vinde din ce in ce mai bine, se pare ca romanii nu sunt inca informati cu privire la existenta painii ecologice. Pe langa faptul ca este cea mai sanatoasa de pe piata, aceasta este si mult mai ieftina decat painea „de fite” din magazine.
„Franzela alba nu va putea fi niciodata un produs sanatos, pentru ca fibrele, vitaminele, mineralele si aminoacizii lipsesc aproape cu desavarsire. Mai grav, descoperirile recente arata ca painea alba este unul dintre factorii care contribuie la aparitia cancerului tubului digestiv„, afirma Pavel Chirila, directorul Naturalia, companie producatoare de paine ecologica.
Dau banii pe acest gen de paine pentru ca, pe termen lung, investitia mi se pare mult mai buna. Se pastreaza multe zile proaspata si scap de grija taiatului, care lasa multe firimituri.
Adriana Popa
30 de ani, stilist
Oricum, din franzela normala, dupa ce o tai sau rupi din ea de doua ori, nu mai ramane nimic. Pe mine, painea feliata ma tine si o saptamana.
Ioana M.
35 de ani, economist
5 lei
– costa in magazine cea mai scumpa paine feliata si ambalata in Romania
3 lei
– este pretul singurei paini ecologice de pe piata din Capitala. Aceasta e facuta din grau netratat chimic
Sursa: Adevarul