Urziceniul lui Sava, orasul Evului Mediu

0
351

Adoptii CainiNu ii mai eutanasiaza, dar ii lasa sa se omoare intre ei.
Exterminarea cainilor fara stapan continua cu aceleasi arme: furadanul si lopata.
caini otraviti
In anul in care uciderea cainilor a devenit infractiune, in municipiul european Urziceni, metodele de eliminare a patrupedelor sunt deja metode de masacrare. Exemplarele canine prezente pe strazi in momentul descinderilor periodice sunt otravite cu furadan. Imediat se dispune adunarea cadavrelor in remorci, iar daca unii caini inca agonizeaza, sunt omorati cu lopata.

De un an de zile, de cand am scris prima data pe larg despre exterminarea cainilor din municipiu, tot mai multi cetateni ne-au sesizat asupra faptului ca operatiunile de otravire continua, iar „recoltele” de cadavre canine din ultima vreme depasesc toate recordurile de operativitate de pana acum. Chiar si bucatile de parizer sunt mult mai generoase si consistent imbogatite cu furadan, la cea mai recenta campanie de exterminare a cainilor, unii locuitori ai orasului adunand de printre blocuri kilograme de astfel de otrava.

Uciderea cainilor – razboiul dintre cetateni si oamenii Primariei

In august 2007, Valentin Bodeanu, pe atunci consilier local, a socat asistenta unei reuniuni extraordinare a alesilor urbei, detaliind tot ceea ce presupunea la acea vreme eutanasierea cainilor comunitari din Urziceni, aducand cu sine si o mostra de otrava utilizata de angajatii Primariei prin zonele de colectare a gunoiului, ori prin parcurile municipiului.
Consilierul Bodeanu a fost contrat in sedinta de elucubratiile lui Nicolae Balca si ale av. Ionescu, cel din urma afirmand chiar faptul ca Primaria n-are bani pentru infiintarea unui serviciu de ecarisaj si a unui adapost pentru cainii vagabonzi, desi legea obliga in acest sens inca din anul 2002. Valentin Bodeanu a cerut in acea sedinta un singur lucru – pedepsirea celor vinovati. Acest lucru nu s-a intamplat nici pana acum. Din contra. Aceiasi oameni cu care cetatenii orasului s-au batut pe strazi acum un an, isi continua treaba la adapostul ordinelor conducerii
Primariei.

4 ani cu Pandele, seful de echipa, si Ion, seful de la maturatori

Din vara anului 2004, de cand unii cetateni ai orasului au inceput sa faca pande nocturne pentru a-i prinde pe cei ce otravesc cainii si ii ajuta sa moara cu lopata-n cap bine aplicata, victimele operatiunilor de exterminare a patrupedelor au fost nu numai caini fara stapan, ci si exemplare de rasa detinute de locuitorii Urziceniului. De asemenea, rezultatele pandelor au indicat si autorii de strada ai oparatiunii de otravire – Pandele de la spatii verzi si Ion de la maturatori. Timp de 3 ani, scenariul a fost mereu acelasi. Se punea otrava in capete de peste si se arunca metodic intre orele 10 si 12 noaptea. Cadavrele de caini se adunau dimineata. Eficienta actiunii n-a fost satisfacatoare, ca urmare, s-a dispus otravirea cainilor intre orele 3 si 6 dimineata. Personajele nelipsite de la raidurile nocturne erau Ion, seful de la maturatori, si un subaltern. Ei au fost cei vazuti si alergati de cetateni, apoi reclamati la Politie, la Mediu si la Protectia animalelor.

De anul trecut, otravirea cainilor si-a schimbat putin datele. Probabil, tot pentru eficienta. Se foloseste de-atunci parizer cu pasta de furadan. Cainii mor in spasme cumplite. Moartea cainilor survine la o ora – doua
dupa otravire, in functie de exemplar si de rasa. Cainii care nu reusesc sa moara rapid, sunt omorati cu lopata. Asta se intamla in jurul orelor 5 – 6 dimineata, cand oamenii pleaca spre serviciu, ori ies de la munca,
dupa tura de noapte.
Asa au murit multi dintre cainii de rasa ai cetatenilor din Urziceni, printre care canisul familiei Adam si bracul german al familiei Bodeanu, exemplar medaliat de Primarie pentru cel mai frumos caine din rasa lui in oras.

Martorii masacrelor nocturne au inceput demersurile pentru stoparea exterminarii

Marius Anton este unul dintre cei care i-au prins pe angajatii Primariei in momentul in care, plini de furadan, imparteau cu generozitate otrava cainilor dintre blocuri. Declaratiile sale de azi, la fel ca si cele de acum un an ale fostului consilier Bodeanu, nu numai ca socheaza, dar au facut si obiectul unor sesizari la Politie, Asociatia nationala de protectie a cainilor, Parlament si Guvernul Romaniei: „I-am prins in fapt. Practic, am urmarit doi indivizi, unul dintre ei este Ion, fostul sef de la Salubritate, insotit de alt angajat de la acelasi serviciu al Primariei, un baiat in jur de 30 de ani cu pete foarte evidente pe fata. I-am gasit undeva in zona Parchetului Urziceni, in momentul in care dadeau sa manance cainilor parizer cu furadan. Apoi sunau si in urma lor veneau altii care incarcau cainii in remorca. Cei care erau in agonie, pentru a nu fi lasati acolo, erau loviti cu lopetile in cap… In momentul in care i-am prins, s-au panicat. Scuzele lor au fost acelea ca fac acest lucru, executand o dispozitie data de o Autoritate locala, pentru a nu-si pierde locul de munca. La inceputul lunii trecute, am mers pe strada Perilor, acolo unde, incepand de la spalatoria auto pana la cismeaua de la gara, am urmarit un individ care otravea cainii cu furadan in parizer. Era plin de furadan pe maini si pe tricou. Era ajutat de niste colegi care veneau si adunau in urma cadavrele de caini. A avut loc o altercatie, iar individul a reusit sa se refugieze in locuinta proprie. Am facut sesizare la Politie, la Asociatia nationala de protectie a cainilor, Parlament si Guvernul Romaniei. Sunt atatea martori care pot sa confirme ceea ce am spus eu. Asociatia nationala de protectie a cainilor a spus chiar ca saptamana viitoare isi va delega in Urziceni un reprezentant pentru demararea unei anchete.”

Autor: Dora CISMASU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.