Palatul Parlamentului devine „verde”

Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire administrativa din lume, are de ieri un prim sistem de colectare selectiva a deseurilor. Initiativa face parte dintr-un proiect de „inverzire” a Casei Poporului, demarat in urma cu aproape doi ani de deputatul PSD Iulian Iancu si la care a subscris din aceasta legislatura si pedelista Sulfina Barbu.
sulfina barbu
Sistemul implementat ieri acopera deocamdata doar deseurile de la Camera Deputatilor, colectarea selectiva creand mai multe premise pentru reciclarea sticlei, plasticului si hartiei. Secretarul general al Camerei Deputatilor a declarat ca in fiecare luna se strang intre 600 si 900 de metri cubi de gunoi menajer. Anual, in Camera Deputatilor genereaza 12.000 de metri cubi de deseuri, din care pana acum era colectata separat si reciclata o cantitate foarte mica.

De acum, deseurile de ambalaje de hartie, plastic, metal si sticla vor fi colectate separat si transportate catre capacitatile de reciclare. Eco-Rom Ambalaje a pus la dispozitia Camerei Deputatilor 700 de cosuri speciale pentru colectarea selectiva in birouri si opt containere speciale pentru depozitarea acestora. Ridicarea si transportul vor fi realizate in parteneriat cu Urban SA.

„Colectarea selectiva a deseurilor in spatiul Camerei Deputatilor a fost relativ simplu de demarat datorita faptului ca toti cei implicati, cunoscand obligatiile legale specifice, au dorit sa le puna in practica. Eco-Rom Ambalaje a contribuit cu resurse si experienta de cinci ani in sprijinul organizarii colectarii selective de la populatie.

Speram ca toti -locuitorii- Camerei Deputatilor – parlamentari, functionari, personal administrativ – se vor alatura celor 3,5 milioane de locuitori din proiectele pe care le desfasuram pe plan national”, a declarat Lorita Constantinescu, PR Manager la Eco-Rom Ambalaje SA.

Proiectul de „inverzire” a Palatului Parlamentului cuprinde si alte initiative pentru reducerea consumului de energie electrica, apa, hartie si alte resurse in cea mai mare cladire din Romania, dar si de reducere a costurilor. Apa consumata in 2008 in toata cladirea Palatului Parlamentului a costat 17 miliarde de lei vechi, iar energia electrica 75 de miliarde de lei vechi.

„Inverzirea” Casei Poporului presupune inlocuirea becurilor incandescente cu becuri ecologice in tot palatul, dar si montarea de senzori care sa asigure reducerea consumului de apa si energie electrica. Proiectul este in derulare in parteneriat cu mai multe asociatii non-guvernamentale, care au fost periodic consultate pentru rezolvarea problemelor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *