Pamantul nu e de ajuns – gunoaie pe luna

0
344

Pe 20 iulie 2009 s-au implinit 40 de ani de la aselenizare – 40 de ani de cand omul a pus piciorul pe luna … 40 de ani de cand o punga cu gunoi a ajuns acolo. Adusa de om, bineinteles …apollo.jpg

Va surprinde?

Conform transcriptelor radio oficiale ale misiunii Apollo, cu sase minute inainte sa paseasca pentru prima oara pe suprafata satelitului natural, Armstrong a luat un „sac jettison” (de balast) si l-a aruncat pe solul Selenei. Sacul, explica NASA, continea ambalaje goale de mancare si alte lucruri de prisos astronautilor  – inclusiv dejectii –  pentru care acestia nu doreau sa iroseasca din combustibil ca sa le returneze pe orbita. Cu alte cuvinte, era vorba despre un sac plin cu gunoi, de care s-au descotorosit.

Marele sac alb umplut cu resturi a fost documentat chiar de prima fotografie pe care Armstrong a facut-o in timpul aventurii sale pe Luna. Nu este clar ce s-a intamplat cu istoricul balast – daca o fost incinerat atunci cand astronautii au decolat sau daca a ramas acolo unde a fost plasat, inghetat in timp. Probabil vom primi candva raspunsul la aceasta intrebare de la aparatul orbital NASA, care capteaza in prezent imagini detaliate ale Bazei Tranquility, in incercarea de a verifica starea artefactelor umane, de genul steagului american, lasate in urma acolo.

Sursa: Motherjones

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.