Pana la finalul anului, puterea instalata in panouri fotovoltaice va fi de 43 MW

0
317
Energie solară de la Rompetrol pentru o scoală din Năvodari
Pana la finalul anului, puterea instalata in panouri fotovoltaice va fi de 43 MW

Puterea instalata in panouri fotovoltaice va ajunge la 43 MW pana la finalul anului 2012, iar asteptarile specialistilor arata ca pana la sfarsitul anului 2013 aceasta va fi de 140 MW, a declarat, astazi, directorul general in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, la o conferinta privind energia solara, noteaza Agerpres.

„In 2010, ANRE estima ca in 2012 vor fi instalate panouri fotovoltaice de 43 de MW. Inca nu s-au realizat, dar sunt sanse sa avem 43 de MW pana la finele anului. De asemenea, estimam 140 de MW pana in 2017, dar credem ca vom ajunge aici anul viitor”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege.

ANRE a acordat autorizatii de infiintare pentru centrale fotovoltaice de 98 de MW, pana in prezent, si a emis 13 licente de producator.

Oficialul ANRE a precizat ca, potrivit legislatiei care promoveaza energia din surse regenerabile, numarul certificatelor verzi acordate producatorilor poate fi modificat in 2015, cu exceptia sectorului fotovoltaic, unde numarul certificatelor poate fi redus incepand cu ianuarie 2014.

„Numarul certificatelor nu se poate diminua pana la inceputul anului 2015. La fotovoltaice, in schimb, legislatia permite modificarea lor la inceputul anului 2014. La 4 certificate verzi nu se uita nimeni. La 5 certificate, apar persoane interesate. La 6 este foarte interesant, iar la 7 certificate deja renuntam la agricultura”, a mentionat reprezentantul ANRE.

La randul sau, directorul general al Transelectrica, Marius Mateescu, a precizat ca operatorul de transport a semnat contracte pentru racordul la retea a 117 centrale fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 522 de MW.

„Transelectrica a semnat contracte pentru racordul la retea a 117 centrale fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 522 de MW. Sunt in stadiul pentru primirea avizelor alte 172 de centrale, in total de 1.032 de MW”, a spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.