Panouri solare contra copaci, un barter pentru a salva padurile din Kenya

0
1060

Intr-un efort de a reimpaduri teritoriile defrisate din padurea Nyeri, situata in centrul Kenyei, o organizatie de mediu a apelat la o metoda neobisnuita pentru a atrage locuitorii din zona sa participe la aceasta actiune. Pentru plantarea si ingrijirea copacilor acestora li se ofera in schimb animale vii pentru ferme sau tehnologii subventionate pentru obtinerea energiei din surse regenerabile.

Regiunea Nyeri este cunoscuta pentru productia de ceai si cafea, insa pe langa aceste industrii alimentare aflate in expansiune, padurile din aceasta zona sunt caminul unora dintre cei mai mari copaci din aceasta tara. De asemena, zona asigura locuitorilor din regiunile invecinate un important bazin hidrografic care este amenintat de defrisarile succesive. Disparitia copacilor a dus la erodarea solului care a modificat sau astupat unele cursuri de apa.

Programul de reimpadurire propune locuitorilor ca in schimbul plantarii intr-un an a 5.000 de arbori sa primeasca animale vii pentru micile lor ferme (gaini si capre) sau tehnologii energetice subventionate (sisteme de biogaz, panouri solare si fotovoltaice sau sobe de gatit eficiente). „Toata lumea are de castigat din acest barter”, sustine directorul programului, Ioram Mathenge.

Reprezentantii comunitatilor locale spun ca acest proiect le aduce o crestere consistenta a nivelului de trai, desi efortul depus este ridicat. De exemplu, prin comercializarea oualelor sau a produselor lactate obtinute de la animalele si pasarile primite, localnicii reusesc sa obtina venituri suplimentare, iar folosirea masinilor de gatit reduce la jumatate timpul petrecut pentru prepararea hranei.

Peter Thaithi, un participant la barter, a declarat ca programul l-a ajutat mai mult decat mica sa ferma, care acum include vaci, capre, un panou solar, un echipament de recoltare a apei de ploaie si o masina de gatit. „De fiecare data cand un copac este plantat, stiu ca intreaga comunitate are de castigat”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.