Panouri solare, decontate de Guvern pentru 189 de gorjeni

0
361
Panouri solare, decontate de Guvern pentru 189 de gorjeni
Panouri solare, decontate de Guvern pentru 189 de gorjeni

De mai bine de patru luni de cand a devenit eligibil si pentru persoane fizice programul „Casa Verde”, de inlocuire a sistemelor de incalzire clasice cu unele care utilizeaza energia solara, un numar de 224 de gorjeni s-au prezentat in vederea aplicarii acestui program.

La sediul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Gorj, institutia intermediara intre cetatenii doritori a se inscrie pentru acest program si Administratia Fondului de Mediu (AFM), s-au prezentat de la 1 iulie si pana acum un numar de 224 de gorjeni dornici de aplicarea pentru una dintre cele trei masuri de finantare si tot atatea sisteme de incalzire. Marea majoritate a acestora au preferat sa aplice pentru montarea de panouri solare, ocolind finantarea pentru centralele pe lemne sau pompele de caldura. Astfel, potrivit Cristinei Merfu, purtator de cuvant al APM Gorj, valoarea tuturor celor 224 de dosare depuse la sediul institutiei este de 1.337.574 de lei.

73 de dosare de finantare, deja semnate

AFM a prezentat deja situatia cu gorjenii care au aplicat pe acest program si ale caror dosare au fost deja verificate si aprobate in sesiunile de verificare organizate de conducerea AFM. „Pana acum, cei de la Bucuresti au verificat si aprobat un numar de 189 de dosare din Gorj. Dintre acestea, doar 73 de beneficiari au venit la sediul nostru sa semneze contractele de finantare, 38 dintre ei fiind chiar din prima sesiune de verificare a celor de la AFM”, a precizat purtatoarea de cuvant a APM Gorj.

Se incheie pe 15 decembrie

La startul acestui program in luna iulie, reprezentantii Administratiei Fondului de Mediu de la Bucuresti dadusera drept termen de incheiere de depunere a dosarelor data de 15 octombrie. Termenul a fost schimbat cu cel de 15 decembrie deoarece fonduri inca mai sunt in toate judetele tarii, iar dosarele continua sa vina la sediile APM. Astfel ca, doritorii mai au la dispozitie circa trei saptamani, pentru a se inscrie in program si a beneficia de fonduri guvernamentale optand pentru sistemele de incalzire alternative.

O noutate adusa de legislatia in vigoare cu privire la desfasurarea acestui program in randul persoanelor fizice se refera la contractele de finantare nerambursabila care sunt valabile 12 luni de la data semnarii acestora de catre partile contractante. Modificarea contractelor de finantare nerambursabila care sunt in vigoare, este posibila numai la solicitarea beneficiarilor, prin incheierea unui act aditional.

Beneficiarii, persoane fizice care doresc prelungirea contractelor de finantare vor prezenta in scris, o solicitare, la sediul APM Gorj, cu cel putin 30 zile lucratoare inainte de data intrarii in vigoare a modificarii solicitate. Judetul Gorj beneficiaza de o finantare in valoare de aproape doua milioane de lei prin programul de instalare a sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, Casa Verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.