Panourile solare din Sahara ar putea acoperi nevoile energetice ale Europei

0
323

Expertii sustin ca doar o parte din Sahara, probabil de dimensiunea unei tari mai mici, va trebui acoperita pentru a produce destula energie pentru intreaga Europa.
panou solar

Tarile europene si-ar putea schimba furnizorii de electricitate in decursul a zece ani investind intr-o retea gigant de panouri solare in desertul Sahara, au explicat expertii in cadrul unei conferinte pe tema incalzirii globale din Copenhaga.

Dr. Anthony Patt de la Institutul International pentru Analize Aplicate din Africa a spus ca este nevoie de o investitie de 50 miliarde de lire sterline in urmatorii zece ani pentru ca acest plan sa devina realitate. Acest lucru ar putea convinge companiile private ca energia din Sahara reprezinta o investitie fezabila si atragatoare.

Pe termen lung un astfel de plan, combinat cu turbinele eoliene pe coasta de nord a Africii, ar putea oferi Europei toata energia necesara. El a mai spus si ca progresele tehnologice, alaturi de costurile in scadere, au facut posibila considerarea coastei de nord a Africii ca principala sursa de import a energiei pentru Europa.

„Soarele este foarte puternic acolo si te poti bizui pe el. Au inceput sa se faca diferite calcule estimative cu privire la energia solara si eoliana pentru Nordul Africii… care pot fi comparate cu alte forme de energie alternativa. Costul transferului electricitatii pe distante mari a scazut foarte mult.”

Rezultatele reprezinta primele descoperiri obtinute in urma unor cercetari detaliate realizate impreuna cu alti experti la Forumul despre Climatul European si Institutul pentru Cercetare a Impactului Climatic din Posdam si se analizeaza daca un astfel de panou solar in Sahara ar fi realistic.

Patt declara ca s-au studiat problemele referitoare la siguranta si la administrare, dar si moduri de finantare a tehnologiei. Rezultatele complete vor fi prezentate guvernelor spre sfarsitul acestui an.

Acesta sustine ca soarele in Sahara este de doua ori mai puternic decat in Spania si este o resursa constanta, blocata rar de nori, chiar si iarna. Se vor folosi oglinzi pentru a orienta razele de soare intr-o conducta subtire ce contine apa sau sare. Razele vor fierbe apa sau vor topi sarea, iar energia rezultata va fi folosita pentru a alimenta turbinele.
Spre deosebire de energia eoliana, care trebuie folosita de obicei imediat din cauza costurilor de depozitate, apa fierbinte si sarea pot fi pastrate cateva ore.

Se planuieste sa se faca teste pentru astfel de sisteme in Egipt, Maroc, Algeria si Dubai, insa sunt luate in considerare si Libia sau Tunisia.

Patt sustine ca initierea unui astfel de proiect nu va fi totusi deloc usor. Este posibil ca unele comunitati locale din Europa sa se opuna, deranjate de cablurile de transmisie instalate in apropierea caselor.

Sursa: EcoWorldly

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.