Panourile solare, obligatorii pentru casele nou-construite din Spania

Locuintele nou-construite, cu o suprafata mai mare de o mie de metri patrati, trebuie sa fie dotate cu sisteme ce utilizeaza energia de la soare pentru a asigura necesarul de apa calda menajera in proportie de 70% in regiunile din sudul Spaniei si de 50% in celelalte zone de pe teritoriul tarii. Obligativitatea montarii panourilor solare pe case va reduce cu 30-40% consumul de energie electrica, iar cantitatea de emisii poluante va scadea cu pana la 55%.panouri solare

Ministerul spaniol al Locuintei obliga dezvoltatorii imobiliari sa doteze toate constructiile noi din Spania cu panouri solare. Noul Cod Tehnic pentru Constructori prevede ca, incepand cu data de 29 martie, o parte din energia termica utilizata pentru incalzirea apei pentru locuinte sa provina din surse de energie regenerabile.

Este vorba doar despre locuintele nou-construite sau despre casele la care se fac lucrari de extindere a suprafetei, pentru care este necesara o alta instalatie de alimentare cu apa calda.

In cazul locuintelor din sudul Spaniei, panourile solare instalate trebuie sa furnizeze 70% din energia necesara pentru incalzirea apei, in timp ce in restul tarii acestea trebuie sa genereze energie suficienta pentru 50% din necesarul de apa calda menajera.

Estimarile facute de cei de la Ministerul Locuintei arata ca dotarea locuintelor cu panouri solare va reduce consumul de energie electrica cu 30-40%, iar cantitatea de emisii poluante se va diminua cu pana la 55 de procente.

Inca din perioada in care legea era doar in stadiu de proiect, adica in vara anului 2004, Ministerul Locuintei din Spania a stabilit cativa dintre parametrii tehnici prevazuti de noile reglementari. Este vorba despre dimensiunile cladirii pentru care va fi obligatorie instalarea unor panouri solare.

Astfel, specialistii ministerului au decis, inca de acum cinci ani, ca folosirea energiei solare pentru incalzirea apei menajere sa fie obligatorie doar pentru cladirile ce depasesc 1.000 de metri patrati. Tot atunci s-a stabilit ca dimensiunile panourilor solare montate sa fie de minimum 30 de metri patrati pentru o suprafata de locuit de 1.000 de metri patrati.

Singura zona a Spaniei unde montarea panourilor solare este sustinuta financiar de catre stat este Andaluzia. Administratia locala subventioneaza 40% din valoarea instalatiei. Conditia impusa este ca fiecare metru patrat de instalatie sa depaseasca 500 de euro.

In ceea ce priveste preturile, pentru o familie de patru membri, care locuieste intr-o casa cu trei camere, doua bai si bucatarie, instalarea unor panouri solare costa aproximativ 4.500 de euro. In acest pret sunt incluse patru panouri, o pompa de apa si o baterie. Un astfel de sistem poate oferi energie electrica timp de patru ore.

Cresc preturile locuintelor

Inconvenientul pe care il reclama majoritatea dezvoltatorilor imobiliari tine de pretul mai piperat pe care il vor avea casele sau apartamentele dotate cu panouri solare. Astfel, potrivit informatiilor Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Spania, pretul unui apartament dotat cu panouri solare ar putea creste cu pana la 5.000 de euro fata de cel al unui apartament construit dupa vechile reglementari.

Montarea panourilor solare nu inseamna renuntarea definitiva la instalatiile de gaz. Panourile solare au o durata de productie de aproximativ cinci-sase ore pe zi. Pentru restul timpului este nevoie ca instalatiile pe gaz sau curent sa suplineasca necesarul de energie. De asemenea, exista zile in care cerul este innorat, iar panourile un pot sa-si incarce suficient bateriile pentru a putea produce energie. In aceste momente, vor intra in functiune instalatiile conventionale.

Locul 12 la folosirea energiei regenerabile

Primele blocuri dotate cu panouri solare au fost construite in Barcelona. A doua zona care a doptat aceste sisteme pentru incalzirea apei in locuintele blocurilor nou-construite a fost Madrid. Primele apartamente care utilizau energia solara ca sursa de incalzire s-au construit inca din anul 2003.

La ora actuala, Spania se afla pe locul 12 in topul tarilor care folosesc energia solara ca sursa de incalzire.
In prezent, cele mai multe panouri solare au fost instalate in Murcia, Alicante si Castellon, in general in zonele in care soarele este prezent mai mult timp.

Case „eco” in toata Europa, din 2019

Parlamentul European a votat, in luna aprilie a acestui an, revizuirea legislatiei privind eficientizarea energetica a cladirilor. Conform modificarilor adoptate, incepand din anul 2019, toate cladirile nou-construite in statele din Uniunea Europeana trebuie sa se autosustina din punct de vedere energetic, respectiv sa produca egalul cantitatii de energie pe care o consuma.

Primele constructii care vor trebui sa respecte noile reglementari sunt cladirile publice, pentru care s-a stabilit ca termen de conformare anul 2016.

Valabil si pentru cladirile renovate

Noile standarde se aplica si in cazul tuturor cladirilor care urmeaza sa fie renovate.Metodele prin care se poate realiza reducerea consumului de energie vizeaza sistemele de izolatie, de incalzire sau de racire, ferestrele duble, iluminatul energetic sau utilizarea unor contoare mai performante pentru monitorizarea consumului.

Totodata, noile standarde iau in considerare folosirea sistemelor de incalzire bazate pe surse regenerabile de energie.
Datele statistice arata ca, la nivelul Uniunii Europene, consumul cladirilor reprezinta 40 de procente din consumul total de energie, potrivit organizatiei World Wide Fund for Nature Romania. In acelasi timp, 36% din energia utilizata de constructiile europene este producatoare de emisii poluante.

„Potentialul cladirilor de a consuma mai putina energie si de a produce energie regenerabila este imens. Prin implementarea masurilor de eficienta energetica se imbunatateste securitatea energetica, se reduc emisiile de gaze, se incurajeaza dezvoltarea tehnologica si se creeaza noi locuri de munca”, a declarat responsabilul WWF de Politici Europene, Arianna Vitali Roscini.Votul forului european urmeaza sa fie confirmat de Consiliul Ministrilor pe parcursul acestui an.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *