Fermierii bio obtin o productie mai mica la costuri mai mari, dar nu primesc niciun fel de compensatie. Solicitarile agricultorilor bio, nemultumiti de situatie, au fost inaintate catre Ministerul Agriculturii.
Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Cluj (DADR) au inaintat catre Ministerul Agriculturii solicitarile fermierilor care practica agricultura de tip bio. Acestia isi exprima nemultumirea pentru faptul ca nu primesc din partea statului subventii care sa le sustina in continuare activitatea. Ei spera ca solicitarile lor sa se regaseasca in bugetul ministerului pentru anul viitor.
Potrivit directorului
DADR Cluj, Ilarie Ivan, numarul celor care cultiva in sistem ecologic este in crestere, in ciuda faptului ca nu exista subventii speciale pentru acest tip de agricultura. „Primesc subventii ca si cei care practica agricultura clasica, insa costurile nu se compara”, a spus Ilarie Ivan.
Acesta a inaintat solicitarile mai multor fermieri clujeni catre minister. In acelasi timp, a discutat in acest sens cu reprezentantii DADR din celelalte judete. „Este vorba de produse sanatoase si, daca dorim o dezvoltare durabila a agriculturii, trebuie sa sustinem acest sector”, a spus Ivan.
Ioan Pop, administratorul „Pop Avi”, singurul producator de oua ecologice din Cluj, spune ca fermierii bio au nevoie de astfel de subventii. „Promisiuni au tot fost si anul trecut, dar pana la urma nu s-a obtinut nimic. Nu cred ca avem nicio sansa sa obtinem”, spune Ioan Pop.
Fermierul afirma ca noi nu ne putem compara din acest punct de vedere cu celelalte tari europene, unde se acorda subventii mai mari pentru agricultura ecologica. Singura diferenta dintre producatorii bio si cei conventionali este ca primii primesc inapoi jumatate din taxa pe care o platesc anual pentru a primi certificatul „bio”.
Productie mai mica, costuri mai mari
Alexandru Tokes, managerul compartimentului agricol al „Plantextrakt”, firma ce cultiva si comercializeaza plante medicinale, spune ca nu au existat subventii speciale niciodata. „Ar fi foarte importante astfel de subventii, pentru ca, in ceea ce priveste plantele medicinale, productia este mai mica cu 25-30 la suta, iar cheltuielile sunt mai mari cu aproximativ 20 la suta”, precizeaza Alexandru Tokes.
Ildo Camelia Baraian cultiva legume ecologice pe 1.200 de metri patrati de sere si are o livada cu o suprafata de trei hectare.
Ea comercializeaza produsele in pietele clujene. „Productia noastra este foarte mica pentru ca folosim doar ingrasamant natural. Acum astept sa primesc din taxa de inspectie, pentru care am platit aproape 900 de lei pentru a fi certificat ca si producator bio”, spune Camelia Baraian.
Sursa: Adevarul