Panourile solare, preferate de clujeni

0
531
Atentie la panourile solare fotovoltaice!
Atentie la panourile solare fotovoltaice!
Sute de clujeni au ales panourile solare din

Cele mai multe dosare depuse la Agentia pentru Protectia Mediului Cluj in cadrul programului Casa Verde sunt pentru panouri solare.

Sute de clujeni au ales panourile solare din „oferta” programului

Din totalul dosarelor depuse de clujeni, 317 solicitari sunt pentru panouri solare, 20 pentru pompe de caldura, iar 75 de cereri vizeaza centrale pe peleti sau deseuri lemnoase.

Programul prin care romanii isi pot diminua considerabil facturile la utilitati nu si-a epuizat inca fondurile alocate pentru judetul Cluj, iar cei interesati mai sunt asteptati sa isi depuna dosarele. Prin Casa Verde, Administratia Fondului de Mediu (AFM) acorda in toata tara fonduri nerambursabile pentru instalarea in locuinte a unor sisteme de incalzire ce utilizeaza energie regenerabila, fara sa consume curent electric, gaz metan sau motorina. Bugetul total acordat la nivel national este de 310 milioane de lei, din care judetul Cluj a primit suma de 3.565.479 lei. „Pana la data de 15 noiembrie 2010, in judetul Cluj au fost depuse 412 dosare, in valoare totala de 2.507.765 lei”, dupa cum a precizat Adina Maier, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Cluj.

„Din totalul dosarelor depuse, 317 solicitari sunt pentru panouri solare, 20 de solicitari sunt pentru pompe de caldura, iar 75 de solicitari sunt pentru centrale pe peleti sau deseuri lemnoase”, a mai spus reprezentanta institutiei clujene. Cei care au dosarele aprobate pentru panouri primesc pentru achizitionarea si instalarea lor suma de 6.000 de lei. Subventia pentru pompele de caldura este de 8.000 de lei, iar cea pentru centrale, de 6.000 de lei. Sumele economisite in urma folosirii unui asemenea sistem se pot ridica la „aproximativ 70-75% din facturi”, dupa cum a specificat in cursul verii un reprezentant al TermicExpert Tulcea, firma ce se ocupa de furnizarea si montarea acestor instalatii.
In functie de tipurile alese si de preturi, panourile solare pot asigura apa calda si caldura in locuinte, astfel incat scad cheltuielile pentru aceste facilitati cu 100% in timpul verii si cu pana la 30% iarna.

Pompele de caldura preiau energia solara din pamant si o transforma in caldura sau aer rece pentru interiorul locuintei, iar instalatiile pe baza de peleti produc energie termica din deseuri lemnoase, deshidratate si comprimate pana la dublul densitatii energetice a lemnului verde, brichete sau tocatura lemnoasa.

Facturi mai mici si un mediu mai curat

Costurile achizitionarii si instalarii acestor sisteme pot fi acoperite total de subventie. Toate acestea le asigura beneficiarilor un grad mare de independenta energetica, le scad semnificativ facturile la utilitati si contribuie, astfel, la protejarea mediului, pentru ca nu se mai arde lemn sau alt combustibil. „Cam 80% dintre solicitanti sunt oameni care stiu bine despre ce este vorba si asteptau de multa vreme sa apara”, a spus Anamaria Mitile, consilier planuri, proiecte, programe in cadrul APM Cluj si responsabila programului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.