Panourile solare transparente ar putea aduce telefoane care se incarca singure

Energia solara va fi nelimitata si gratuita in 20 de ani
Panourile solare transparente ar putea aduce telefoane care se incarca singure
Panourile solare transparente ar putea aduce telefoane care se incarca singure

O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Michigan a realizat primele suprafete de captare a energiei solare care sunt complet transparente. Acest lucru inseamna ca in curand am putea beneficia de ferestre care produc energie electrica, dar si de telefoane mobile si tablete care nu au nevoie sa fie incarcate la priza.

Spre diferenta de panourile fotovoltaice de pana acum, care sunt bazate pe captarea energiei solare folosind celule negre din silicon aplicate direct, noua suprafata transparenta concentreaza lumina la o anumita lungime de unda catre marginile sale. Aici sunt amplasate celulele fotovoltaice care produc energie electrica si care pot astfel alimenta dispozitivele mobile.

Aceasta nu este prima tentativa de a realiza suprafete transparente pentru captarea energiei solare. In trecut au existat solutii semitransparente, insa utilitatea lor in industria mobila este limitata. Folosind noile materiale transparente, putem acum acoperi intreaga parte frontala a unui telefon cu un panou solar, care ar putea alimenta acumulatorul dispozitivului atat timp cat este expus la lumina naturala.

Planul cercetatorilor este acum sa aduca panourile transparente pe piata si sa creeze astfel suprafete care sa genereze energie electrica peste tot, fara sa ne dam seama. Telefoanele si dispozitivele ar fi primul pas, insa realizarea de ferestre, pereti transparenti si alte tipuri de „generatoare” de energie este scopul final al acestei tehnologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *