Parc fotovoltaic in locul celui mai mare cartier din Transilvania

Parc fotovoltaic in locul celui mai mare cartier din Transilvania

Cea mai mare investitie imobiliara anuntata in Transilvania a fost abandonata. Este vorba de Cartierul Tineretului din Cluj-Napoca. Acesta ar fi trebuit sa aiba 5.500 de locuinte si urma sa fie construit de compania Trigranit, reprezentata in Romania de omul de afaceri Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, campioana Romaniei. Terenul pentru aceasta investitie a fost concesionat de Primarie pe o durata de 49 de ani. In schimbul terenului, Primaria urma sa primeasca o serie de locuinte sociale. Insa, afacerea a cazut, pentru ca reprezentantii Trigranit au ajuns la concluzia ca, din cauza crizei, investitia imobiliara nu mai este rentabila.

Energie electrica verde in locul cartierului

Reprezentantii Trigranit au propus, in schimb, o alta afacere Primariei Cluj-Napoca. Astfel, potrivit primarului Sorin Apostu, „pe o parte a terenului pe care trebuia sa fie construit Cartierul Tineretului va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice”. Parcul ar urma sa fie amenajat pe cheltuiala Trigranit, iar in schimbul terenului, Primaria ar urma sa primeasca 30 la suta din energia electrica, dar nu mai putin de 3.500 de megawati pe an. Aceasta cantitate ar ajunge pe iluminatul public al orasului, pentru consumul propriu al Primariei si pentru cel al Spitalului Municipal Clujana. Economiile realizate astfel de catre autoritatile locale ar fi de peste un milion de euro pe an. Cu banii astfel economisiti, primarul Sorin Apostu a declarat ca va finanta construirea de locuinte sociale pe o alta parte a terenului pe care ar fi urmat sa fie ridicat Cartierul Tineretului. Afacerea ar urma sa fie aprobata de Consiliul Local Cluj-Napoca, ce se va intruni marti.

Reprezentantii Primariei mai spun ca municipalitatea va incasa bani si din vanzarea surplusului de electricitate, daca va exista acest surplus, precum si din timbrele verzi. Concret, pentru fiecare aparat electrocasnic vandut pe teritoriul Uniunii Europene, este platita o taxa de timbru verde. Banii sunt colectati intr-un fond, din care sunt rasplatiti apoi producatorii de energie verde.

Exista si voci care critica aceasta propunere. Si asta pentru ca, in opinia unora dintre reprezentantii societatii civile, in mod normal, contractul cu Trigranit ar fi trebuit sa fie reziliat, iar terenul cu pricina ar fi trebuit sa fie scos la licitatie. Un amanunt interesant este faptul ca reprezentantul Trigranit, Arpad Paszkany, a fost unul dintre sponsorii PDL, partid din care fac parte atat actualul primar, Sorin Apostu, cat si predecesorul sau, actualul prim-ministru Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *