Parcuri fotovoltaice si agro-industriale la Balcesti, judetul Valcea

Parc fotovoltaic în locul iazului batal de la Azomure?
Parcuri fotovoltaice si agro-industriale la Balcesti
Parcuri fotovoltaice si agro-industriale la Balcesti

Primaria Orasului Balcesti dispune de o suprafata de 20 de hectare care, in curand, ar putea fi valorificata la maxim. Potrivit afirmatiilor primarului Ion Curelaru (PSD), pe jumatate din suprafata, ar urma sa se amenajeze un parc agro-industrial, in parteneriat cu Consiliul Judetean. Pe celelalte 10 hectare, social-democratul si-a propus sa infiinteze un parc fotovoltaic, care sa produca energie electrica.

“Eu sunt convins ca ambele investitii se vor realiza. Saptamana trecuta, am fost la Bucuresti, unde m-am intalnit cu un potential investitor din Italia. A ramas sa intabulam terenul pe care dorim sa facem parcul cu panouri fotovoltaice si, apoi, sa i-l concesionam. Sunt doua variante de colaborare pe acest proiect. Prima: firma respectiva face proiectul, asigura finantarea etc.. A doua: facem totul in parteneriat, adica printr-un efort comun si impartim cumva beneficiile. Avantajul este ca, la Balcesti, CEZ are o statie in care se poate introduce curentul produs, deoarece ca nu este solicitata prea mult. In alte localitati din judet, din tara, situatia este diferita, liniile fiind supra-incarcate”, a explicat Ion Curelaru. Primarul din Balcesti a mai spus ca, in orasul sau, exista conditii foarte bune si pentru amenajarea parcului industrial. “Cele 20 de hectare sunt in acelasi trup, in zona Otetelisu, in apropierea statiei pentru deseuri, unde era si fabrica de mobila. Conditia pusa de Guvern pentru a participa si el la realizarea acestui obiectiv era ca primaria sa dispuna de minim 10 hectare, iar noi indeplinim aceasta conditie. In scurt timp, vom incepe lucrarile la platforma, vom duce acolo utilitatile (apa, canalizare, electricitate, gaze), iar mai departe se vor ocupa investitorii interesati sa se dezvolte. Balcesti fiind o zona agricola, eu cred ca in acest domeniu ar trebui realizat ceva: depozite, centre de colectare, mici fabricute. Craiova este aproape, la 40 de kilometri.

Aproape este si orasul Bals, din Olt. Se pot incepe niste afaceri foarte bune, cu ramificatii in doua-trei judete”, a completat reprezentantul PSD. El a mentionat ca si-ar fi dorit ca primaria sa realizeze cu forte proprii cele doua obiective, insa bugetul local este prea mic. “Avem in jur de 30 si ceva de miliarde – buget local, din care platim salarii, sustinem invatamantul si suportam multe alte cheltuieli. O parte, nu prea mare, merge catre investitii, cum au fost reabilitarea casei de cultura, reconditionarea unor strazi, pavarea trotuarelor. Avem cateva realizari, desi avem putini bani. Din fericire, in jur de 80 la suta dintre locuitorii orasului si-au achitat taxele si impozitele, lucru pentru care le multumesc foarte mult. Altfel, am fi avut o mare problema”, a concluzionat primarul Ion Curelaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *