West Gate si Novo Park sunt primele parcuri verzi de birouri din Romania

West Gate si Novo Park sunt primele parcuri verzi de birouri din Romania
West Gate si Novo Park sunt primele parcuri verzi de birouri din Romania

Proiectele de birouri West Gate si Novo Park, amplasate in vestul si respectiv nordul Capitalei, au obtinut certificarea BREEAM Very Good, devenind primele parcuri verzi de birouri de pe piata locala. In urma acestor certificari, Liviu Tudor, proprietarul celor doua proiecte, detine 100.000 mp de spatii de birouri verzi.

West Gate cuprinde cinci cladiri, care totalizeaza o suprafata inchiriabila de 75.000 mp. Primele patru cladiri de birouri, cu o suprafata totala de 60.000 mp, au obtinut deja certificarea BREEAM, in timp ce a cincea cladire, livrata in primul trimestru din 2013, va fi certificata dupa un an de functionare, conform standardelor BREEAM.Novo Park este format din sapte cladiri de birouri, cu o suprafata de peste 75.000 mp inchiriabili. Primele trei cladiri, cu o suprafata totala de 40.000 mp, au fost recent certificate BREEAM, urmand ca pana la finalul anului toate cele sapte imobile ale parcului sa obtina calificativul de cladire verde.

“Ambele parcuri de birouri sunt aproape 100% ocupate, insa acest lucru nu ne impiedica sa investim constant in calitatea oferita chirisilor. Preocuparea pentru certificarea celor doua proiecte a aparut inca din anul 2007, avand la baza pe de o parte atentia acordata ecosistemelor si mediului, iar pe de alta parte grija pentru chiriasi, respectiv pentru scaderea costurilor suportate de acestia”, a declarat Liviu Tudor, proprietarul West Gate si al Novo Park.

Investitiile realizate in cele doua parcuri de birouri au vizat optimizarea consumului energetic si implementarea unor masuri de economisire inteligenta, fara a afecta activitatea desfasurata de chiriasi. Astfel, costurile suportate de chiriasi cu intretinerea (cunoscute sub denumirea generica de service charges) scad cu 5-6%. Aceasta scadere poate reprezenta, in functie de suprafata ocupata de fiecare chirias, economii anuale de zeci de mii de euro.“In cazul West Gate si Novo Park, investitia in fiecare dintre cladiri a fost cuprinsa intre 15 si 20 de milioane de euro, iar investitia ulterioara pentru a obtine certificarea BREEAM a oscilat intre 1,5 si 3 milioane de euro pentru fiecare cladire certificata”, a explicat Liviu Tudor.

West Gate si Novo Park sunt singurele parcuri de birouri ocupate exclusiv de chiriasi ancore. Printre companiile care au sediul in West Gate si Novo Park se numara: Hewlett-Packard (HP), Procter & Gamble (P&G), Siemens, Ericsson, Mondelez Romania (anterior cunoscuta sub numele de Kraft Foods), Ringier, Infineon, Yokagawa, ITC Networks/Luxoft, Sodexo, UniCredit Business Integrated Solutions, WNS, Panasonic, Automobile Dacia, Citibank, Alpha Bank, Société Générale, Garanti Bank si Carestream Health.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente