In plin varf de consum al energiei electrice, fermele eoliene functionale din tara merg la capacitate foarte scazuta din cauza conditiilor atmosferice.
Ploaia de gheata care a cazut in urma cu cateva zile a favorizat depunerea chiciurii pe palele morilor de vant si din aceasta cauza s-a luat decizia opririi functionarii acestora, in ciuda vantului puternic care s-a abatut pe platourile unde sunt acestea amplasate. Astfel s-a ajuns ca in data de 6 februrarie sa se sisteze orice productie eoliana. Treptat, morile au inceput sa fie repornite una cate una, ajungandu-se azi, 10 februarie, ora 11.20, la o capacitate functionala de 42 MW. Comparativ, in luna ianuarie 2012 s-au utilizat chiar si 675 MW.
Cea mai mare ferma eoliana din tara se afla la Fantanele, de 300 MW. Parcul este operat de Tomis Team, detinut de cehii de la CEZ. Alte ferme mari se situeaza la Cernavoda, aflat in proprietatea portughezilor de la EDP, si Salbatica, a italienilor de la Enel.
Productia de energie este asigurata in proportie de 40% de energia termo, 30% de cea hidro, 16% de centralele pe gaze si 13% de centrala nucleara de la Cernavoda, conform datelor Transelectrica.