Investitia de un miliard de euro prevazuta in bugetul Uniunii Europene pentru intervalul 2014-2020, in sectorul ‘verde’ al economiei, poate genera 29.000 de locuri de munca in cadrul retelei Natura 2000, 6.200 de posturi in Politica Agricola Comuna (PAC) sau 52.700 de locuri de munca in domeniul energiilor regenerabile, se arata intr-un raport comandat de catre organizatia World Wide Fund (WWF) for Nature, alaturi de alte sase organizatii internationale si publicat joi.
De asemenea, cu ajutorul aceleiasi sume s-ar putea genera aproximativ 25.900 de locuri de munca in zona economisirii de energie, in principal in constructii.
‘In ciuda cheltuielilor de aproape un miliard de euro din bugetul pe 2007-2013, Uniunea Europeana nu a derulat niciodata o analiza cost-beneficiu in ceea ce priveste locurile de munca. Chiar si la nivelul Statelor Membre, impactul acestor cheltuieli asupra pietei muncii este necunoscut. Desi bugetul UE reprezinta mai putin de 1% din PIB-ul european, prin valorificarea fondurilor nationale si private, acesta poate avea un impact considerabil. Este datoria Uniunii Europene sa actioneze cat mai bine din punctul de vedere al mediului inconjurator si sa abordeze problema deficitulului de locuri de munca, in etapa elaborarii urmatorului buget’, se arata in comunicatul WWF.
Cercetarea reprezinta o evolutie a studiilor anterioare realizate de Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) si demonstreaza ca finantarea investitiilor in infrastructura verde si in programele de mediu pot genera oportunitati de munca la un cost mai scazut decat locurile de munca prevazute de actuala PAC si de Politica de Coeziune.
Intitulat ‘Evaluarea potentialului pentru crearea de locuri de munca ‘verzi’, in cadrul urmatoarelor Perspective Financiare Multi-Anuale’, raportul a fost facut public in cadrul unei audiente a Parlamentului European.
Coalitia ONG-urilor internationale de mediu care au comandat acest studiu include WWF, BirdLife Europe, CEE Bankwatch, Conservation International, European Environment Bureau, Friends of the Earth si Transport and Environment.
Infiintata in anul 1961, WWF for Nature este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari.
Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.