Noile contributii la Fondul pentru mediu introduse incepand cu 1 ianuarie 2014 si modificarile aduse contributiilor existenteau scopul de a stimula prevenirea producerii de deseuri si reciclarea acestora.
Daniela Neagoe, Senior Consultant in cadrul Deloitte Romania, atrage atentia asupra a trei dintre noile taxe, respectiv taxa aferenta uleiurilor introduse pe piata, taxa pentru ambalaje si taxa pentru depozitarea deseurilor la gropile de gunoi. Pe langa latura fiscala de colectare a fondurilor necesare unor proiecte pentru protectia mediului prin modificarea contributiilor la Fondul pentru Mediu se revine asupra problemei utilizarii prudente a resurselor naturale avandu-se in vedere cresterea gradului de reintegrare a deseurilor in circuitul economic.
In forma actuala, obiectivul de gestionare stabilit pentru uleiurile uzate este de 80% din cantitatea de ulei introdusa pe piata nationala. Pentru diferenta dintre cantitatile corespunzatoare obligatiilor anuale de gestionare (reciclare/valorificare) si cantitatile de uleiuri uzate gestionate, se aplica o taxa de 2 lei/kg. De cele mai multe ori, societatile care introduc uleiurile pe piata nu sunt si utilizatori finali, uleiurile fiind vandute prin tranzactii succesive, pana ajung la utilizatorii finali. ”Din aceasta cauza, urmarirea fluxului deseurilor de uleiuri si gestionarea acestora era dificil de realizat de catre agentii economici si, in acelasi timp, dificil de controlat de catre autoritati”, spune Neagoe .
Cei care introduc pe piata uleiuri platesc pentru gestionarea uleiurilor uzate in numele lor colectorilor si valorificatorilor autorizati. Modul actual de calcul al taxei s-a dovedit ineficient deoarece a condus la o vanatoare a certificatelor de valorificare si de aceasta situatie au beneficiat colectori si valorificatori autorizati, preturile certificatelor crescand constant din 2011cand a aparut aceasta taxa pana astazi.
Incepand cu 1 ianuarie 2014, taxa pentru uleiuri va consta intr-o taxa fixa de a 0.3 lei/kg ce va fi evidentiata distinct pe factura pe tot lantul pana la consumatorul final si vaintra in baza de impozitare a TVA. Taxa va fi aplicata la momentul introducerii pe piata a uleiurilor, in aceasta categorie fiind inclusi inclusiv lubrifiantii solizi. Pentru a incuraja producatorii romani din aceasta industrie, autoritatile le-au acordat acestora o facilitate cu privire la exigibilitatea taxei. Astfel producatorii care achizitioneaza uleiurile de baza din afara Romaniei vor datora taxa la momentul primei distribuirii pe piata nationala a uleiurilor finite si nu la achizitia uleiurilor de baza, potrivit consultantului Deloitte Romania.
In context, care sunt avantajele pe care le aduce noua taxa, atat mediului de afaceri, cat si autoritatilor.”Aceasta masura este una benefica pentru mediul de afaceri, in special pentru producatorii si importatorii de uleiuri lubrifiante, simplificand obligatiile de raportare si reducand costurile cu gestionarea uleiurilor. Activitatea de control a autoritatilor se simplifica, nemaifiind nevoie sa se urmareasca trasabilitatea documentelor de la importator/ producator pana la colector/valorificator, ci numai de la generatorul de deseu, si anume utilizatorul uleiurilor,pana la colector/valorificator”, a mai spus Neagoe.
Taxa pentru ambalaje
Modificari importante au fost aduse si prevederilor referitoare la taxa pentru ambalaje cum ar fi inregistrarea contabila a deseurilor de ambalaje si aplicarea taxei operatorilor economici care inchiriaza ambalaje. Pentru a fi luate in calcul pentru indeplinirea obiectivelor de valorificare, deseurile de ambalaje trebuie sa fie inregistrate in evidentele contabile la o valoare contabila de minim 100 lei/tona, a adaugat Daniela Neagoe. Mai mult, deseurile de ambalaje trebuie sa faca obiectul unei tranzactii duble de vanzare – cumparare deseuri de ambalaje de la operatorul economic la valorificator si una de prestare de servicii de valorificare.
Taxa pentru depozitarea deseurilor la gropile de gunoi
Conform Directivei Europene privind deseurile, Romania are obligatia sa atinga un nivel de minim 50% de reutilizare si reciclare a deseurilor provenite din deseuri menajere, pana in anul 2020. In acest context, incepand cu 1 ianuarie 2014, s-a introdus gradual o noua taxa de penalizare a activitatii de eliminare finala a deseurilor prin depozitare. In 2014, aceasta taxa va fi de 50 lei/tonasi va creste gradual, ajungand la 120 lei/tonain 2016. Prin introducerea acestei taxe, intentia autoritatilor a fost aceea de a incuraja valorificarea deseurilor inerte si nepericuloase, de exemplu prin reciclare.
”Se presupune ca pentru optimizarea taxei se va incerca pe cat posibil reducerea cantitatilor de deseuri depozitate la gropile de gunoi. Reducerea acestor cantitati este realizabila prin actiuni cum ar fi colectarea separata, sortarea, reciclarea si valorificarea deseurilor inerte si nepericuloase (de ex. hartie, plastic, sticla) ce provin din deseurile menajere, subliniaza Daniela Neagoe.Prin urmare, in loc sa fie depozitate pentru eliminare finala la gropile de gunoi, cantitati semnificative de deseuri vor fi transformate, dupa reciclare, in materii prime sau chiar produse si reintegrate in circuitul economic.