Puiesti spune “Chevron, go home!” printr-un referendum

Pe ce tara au pus ochii greii din industria gazelor de sist: Aici va avea loc urmatoarea "revolutie"
Puiesti spune “Chevron, go home!” printr-un referendum
Puiesti spune “Chevron, go home!” printr-un referendum

Primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, si consilierii CL Puiesti interzic din nou explorarea si exploatarea gazelor de sist in comunã si vor organizarea unui referendum pe aceastã temã.

DECIZIE In urma dezbaterilor de pe 19 decembrie, organizate de APM Vaslui si Chevron in comuna Puiesti, pentru obtinerea avizului de mediu privind sonda de explorare in perimetrul Puiesti 1B, in comuna Puiesti se va organiza un referendum pentru consultarea populatiei pe aceastã temã. Mai mult, pe 30 decembrie, la sedinta de CL ce va avea loc, se va emite incã o hotãrare de CL privind interzicerea explorãrii, dezvoltãrii si exploatãrii gazelor de sist in comuna Puiesti, dupã ce Prefectura Vaslui a castigat in Contenciosul Administrativ anularea hotãrarii emisã pe 15 mai.

Consilierii puiesteni si primarul comunei Costel Moraru au decis ca la sedinta de CL din data de 30 decembrie sã fie introduse pe ordinea de zi douã proiecte de hotãrare de importantã maximã pentru comuna Puiesti: interzicerea explorãrii, dezvoltãrii si exploatãrii gazelor de sist in comuna lor si organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei referitor la prezenta Chevron si a intentiei acestei companii sã amplaseze o sondã de explorare in Puiesti. Decizia a venit dupã ce la dezbaterea din 19 decembrie, oamenii din Puisti au arãtat clar cã nu doresc sub nicio formã ca sonda sã fie ridicatã la Puiesti, refuzand sã devinã comuna lor un al doilea loc unde jandarmii, asmutiti de guvernul Ponta si de Dumitru Buzatu, sã calce oamenii in picioare pentru cã se opun, la fel cum s-a intamplat in comuna Pungesti. Tema dezbaterii de pe 19 decembrie a fost legatã de explorarea pentru gazele de sist, dupã ce Consiliul Judetean Vaslui a acordat recent companiei Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe raza comunei. Cei peste 300 de oameni prezenti la dezbatere au huiduit permanent pe reprezentantii ANPM si APM Vaslui, pe reprezentantul firmei care a intocmit studiul privind impactul asupra mediului privind amplasarea unei sonde de explorare pentru gazele de sist in comuna Puiesti. Din acest motiv, dupã aproximativ douã ore de huiduieli si scandãri impotriva Chevron si a celor care au organizat dezbaterea, Ciprian Soavã, reprezentantul Agentiei Nationale de Protectie a Mediului a suspendat dezbaterea iesind, impreunã cu ceilalti organizatori, intr-un cor de huiduieli. Primarul comunei Puiesti a fãcut precizarea incã de la inceputul dezbaterii cã el se situeazã de partea cetãtenilor din comunã si a adresat cateva intrebãri celui care a intocmit raportul. Nemultumit de rãspunsul dat, primarul Costel Moraru a pãrãsit prezidiul si a coborat alãturi de localnici, care au protestat toatã dezbaterea.

“Organizãm referendum!”

Primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, a precizat la acea dezbatere cã: „Apreciez numãrul mare de locuitori prezent la dezbatere si, chiar dacã intrebãrile lor s-au abãtut de la subiect, eu sunt in asentimentul lor. Eu zic cã nu se va ajunge ca la Pungesti si sper sã nu se ajungã ca acolo. Cred cã se va lua in considerare rezultatul referendumului pe care il vom organiza, cel mai probabil, la inceputul anului viitor. In acest sens, pe ordinea de zi a ultimei sedinte din acest an, cea de pe 30 decembrie, este prins un proiect de hotãrare pentru organizarea referendumului. Nu avem bani, dar il vom organiza pe bazã de voluntariat. Si mai avem prins incã un proiect de hotãrare pentru interzicerea explorãrii, dezvoltãrii si exploatãrii gazelor de sist in comunã, deoarece cel anulat de Tribunalul Vaslui prin contencios nu era bine intocmit. Acum avem tot ce ne trebuie in materie de legislatie pentru a face ca acest proiect sã nu mai poatã fi atacat. Cu aceste proiecte vom merge la Prefectura Vaslui pentru vizã de legalitate si sper cã o vom obtine, astfel ca noi sã nu devenim un al doilea Pungesti, pentru cã oamenii sunt decisi sã reziste jandarmilor si oricui se impotriveste vointei lor”, a spus primarul Costel Moraru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *