Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si premierul britanic David Cameron vor semna, marti, la Londra, un tratat care va permite celor doua tari sa simuleze, incepand din 2014, functionarea arsenalului lor nuclear intr-o instalatie comuna din Bourgogne, a anuntat palatul Elysee.
Acest nou centru de simulare, care va fi construit pe locul unui complex deja existent al Comisariatului pentru Energie Atomica (CEA) situat la Valduc (Côte-d’Or), la 45 de kilometri nord-vest de Dujon, va incepe sa functioneze din 2014 si va fi total operational in 2022, a precizat presedintia franceza.
El le va permite oamenilor de stiinta francezi si britanici sa „simuleze performantele ogivelor si ale materialelor nucleare” folosite de cele doua armate, pentru a asigura „viabilitatea, siguranta si securitatea pe termen lung a arsenalelor nucleare”, potrivit comunicatului.
Noul laborator din Valduc va fi completat de un centru de cercetare franco-britanic comun, care va fi instalat la Aldermaston, in Marea Britanie, potrivit aceleiasi surse.
In total, cele doua structuri vor mobiliza „mai multe zeci” de specialisti francezi si britanici si vor costa „cateva sute de milioane de euro”, a precizat Parisul.
„Aceste centre comune vor combina talentele noastre in domeniul stiintific si ingineresc si vor maximiza beneficiile economice mutuale”, a declarat un oficial guvernamental britanic, apreciind ca acestea vor permite economisirea unor „sume de bani considerabile”.
Laudata ca fiind „fara precedent,” aceasta cooperare in domeniul nuclear militar nu va pune in pericol foarte sensibila independenta a fortelor de disuasiune ale celor doua tari, au tinut sa sublinieze cele doua parti.
Ea se va face „prin respectarea totala a independentei fortelor de disuasiune ale celor doua tari”, a precizat presedintia franceza. „Nu va fi o «cheie dubla» pentru armele noastre nucleare (…) nu va fi un schimb de secrete nucleare”, a insistat un oficial britanic.
Potrivit celor doua parti, echipele franceze si britanice vor continua sa lucreze separat, atat timp cat arsenalul celor doua tari este diferit. Daca Franta si-a conceput singura arme nucleare, Marea Britanie este echipata cu material american. „Punem la comun instrumentele de lucru dar fiecare tara ramane proprietara datelor proprii”, a dat asigurari Parisul.
Chiar daca nu vor fi explozii de amploare, britanicii vor putea sa manipuleze in centrul din Valduc material nuclear real, a admis palatul Elysee. „Vor putea exista transporturi de material nuclear britanic” in Franta, a adaugat sursa citata.
Franta si Marea Britanie au ratificat tratatul care interzice complet testele nucleare si, prin urmare, nu pot simula decat in laborator functionarea ogivelor lor.