Parlamentarii incep campania electorala cu teme ecologice

0
401

Parlamentarii isi fac campanie electorala abordand, mai nou, problemele de mediu. Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu si Marius Marinescu, impreuna cu alti 38 de senatori, au depus vineri in regim de urgenta un proiect de lege care interzice constructiile pe spatiile verzi.

Si PRM a intuit ca rezolvarea problemelor cu impact social poate aduce voturi si a depus o initiativa legislativa care interzice folosirea E-urilor in alimentele de baza.

Spatiile verzi in atentia lui Iliescu, Vacaroiu si Marinescu

Propunerea legislativa semnata de cei 41 de parlamentari (PD, PSD, PRM, PNL, PC, UDMR si independenti) vizeaza protectia mediului, interzicand in toate imprejurarile, fara exceptie, schimbarea destinatiei terenurilor prevazute in planurile urbanistice ca spatii verzi amenajate.

Initiativa vine in completarea si modificarea articolului 71 al Ordonantei de urgenta 195/2005 privind protectia mediului, se arata intr-un comunicat remis Hotnews.ro.

In expunerea de motive, initiatorii subliniaza ca „in Bucuresti sunt 270 de tone de praf pe kilometrul patrat, iar speranta de viata este cu 4 ani mai scurta decat cea a locuitorilor din alte orase ale tarii. Un copac emana 20 metri cubi de oxigen in 24 de ore, iar un om are nevoie de doar 2 metri cubi de oxigen pe zi”.

Senatorii solicita consiliilor locale, municipale, judetene si Consiliului General al municipiului Bucuresti, precum si primarilor, sa intocmeasca programe in vederea asigurarii a minimum 26 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.

PRM vrea eliminarea E-urilor din alimentele de baza

PRM a depus, prin senatorul de Cluj, Gheorghe Funar, un proiect de lege in Parlament prin care se prevede interzicerea includerii E-urilor in produsele de baza, cum ar fi painea si produse de panificatie, carne si produsele din carne si in dulciuri, bauturi racoritoare si alcoolice.

Initiativa legislativa vrea sa reglementeze si sa interzica importul sau comercializarea alimentelor, care au E-uri pe lista ingredientelor, relateaza agentia NewsIn.

„Am constatat ca in Romania nimeni nu controleaza cantitatea de substante nocive din alimente, ca nu exista aparatura pentru o asemenea verificare, si ca nu se verifica nici E-urile din alimentele importate”, a declarat Funar in cadrul unei conferinte de presa.

Proiectul de lege prevede pedepse cu inchisoare intre 3 si 5 ani pentru cei care comercializeaza alimente in a caror componenta sunt folosite E-urile.

Sursa: Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.