Un proiect de „inverzire” a Casei Poporului, initiat anul trecut de deputatul PSD Iulian Iancu, a fost inregistrat vineri la Biroul Permanent al Camerei de Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, devenit intre timp deputat PD-L. Sulfina pozeaza din nou in ecologista, desi de-a lungul timpului a dove-dit atitudini mai putin „verzi”.
Sulfina Barbu a trimis vineri presei un comunicat prin care anunta ca a depus la Biroul Permanent al Came-rei Deputatilor un proiect de „inverzire” a Casei Poporului. Este vorba despre o serie de masuri menite sa reduca drastic consumul in cladirea-mamut care gazduieste Parlamentul Romaniei. In cateva cuvinte, este vorba despre inlocuirea becurilor incandescente cu cele ecologice, de schimbarea bateriilor de la toalete cu unele cu senzori si de introducerea unui soft care sa controleze luminile din cladire, astfel incat acestea sa nu stea aprinse pe timpul noptii sau atunci cand nu este nimeni in birouri si pe holuri.
Toate bune si frumoase, numai ca proiectul a fost initiat anul trecut de deputatul PSD Iulian Iancu, Jurnalul National promovand si sustinand la vremea respectiva ideea acestuia. Contactata telefonic, Sulfina Barbu a declarat ca este ideea sa, care i-a venit in momentul in care a vazut cata risipa se face in Palatul Parlamentului. „Este ideea mea. Nu m-am consultat cu nici un coleg. Eu am inceput un astfel de proiect cand eram la Ministerul Me-diului. Ma doare sufletul cand ma gandesc la becurile care stau aprinse, la topurile de hartie care se folosesc. Ganditi-va ca vor fi 466 de exemplare din bugetul pe 2009. Am observat ca 30% din parlamentarii alesi au avut in campania electorala programe -verzi-. Speram sa reducem cu 30% cheltuielile in Casa Poporului”, a declarat Sulfina Barbu, trecand sub tacere faptul ca un proiect similar fusese initiat de altcineva. Deputatul Iulian Iancu s-a aratat surprins de initiativa Sulfinei Barbu. „Biroul Permanent al Camerei a inregistrat inca din decembrie 2007 un proiect de „inverzire” a cladirii Parlamentului. In momentul de fata, lucram la auditarea acestuia avand ca parteneri Politehnica Bucuresti, Jurnalul National si alte institutii”.
NIMIC PENTRU SPATIILE VERZI
La prima vedere, pare incredibil ca Sulfina Barbu se da din nou ecologista, dar cum Romania este tara tuturor posibilitatilor, nu ne mai mira nimic. Ce a facut doamna Sulfina pentru mediu, pentru salvarea spatiilor verzi? Raspunsul este format dintr-un singur cuvant. Nimic. Ba, din contra, a contribuit, cat a putut, la distrugerea a tot ce ea putea salva din functia pe care o detinea.
In timpul mandatului sau de ministru, Legea spatiilor verzi a fost modificata astfel incat destinatia terenurilor, declarate in Planul Urbanistic General drept zone verzi, sa poate fi schimbata. Adica, cine pune mana pe un parc sau spatiu verde sa-l poata transforma imediat intr-o zona construibila. Era si direct interesata. Firma KVB Economic SRL, pe care o conduce alaturi de un vechi prieten de-al ei, Silvian Ionescu, fost si posibil viitor sef al Garzii de Mediu, se ocupa cu studii de impact pe zone verzi. Un asemenea document a fost intocmit anul trecut de cei doi pentru Padurea Baneasa. Proiectul imobiliar se numea, in bataie de joc, „Zona Verde”, se intindea pe o suprafata de 20 de hectare din padure, mii de copaci urmand a fi taiati pentru ca investitia imobiliara sa prinda aripi.
Raportul, facut de KVB Economic SRL, sfida orice legislatie in vigoare. Se spunea la un moment dat ca era obligatoriu pentru investitor sa planteze cel putin un arbore la patru locuri de parcare.
„Ridicol. Cum sa plantam un copac in padure? Este o gogomanie. Locurile de parcare ar ocupa 40 mp, conform studiului facut de specialisti nu ar mai ramane loc pentru case. Iar chestiunea cu un arbore la patru locuri de parcare, ca la Mall, e penibila”, a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-civica.
Prezentarea facuta despre fauna din Padurea Baneasa de un fost ministru al Mediului si un sef al Garzii de Mediu este mai mult decat revoltatoare. Astfel, este scris negru pe alb ca pisicile, cainii, soarecii si sobolanii sunt animale fara stapan si dauneaza zonei verzi, iar construirea unor vile de lux ar fi binevenita.
Beneficiarul propunea alei si drumuri impermeabilizate, iluminarea drumurilor de acces si realizarea de bancute pe marginea aleilor.
PADUREA RAIOASA
Pentru ca raportul sa fie stufos si im-pre–sionant, cei doi specialisti in mediu s-au gandit ca ar fi bine sa vorbeasca si despre flora si fauna salbatica, neuitand nici denumirile in limba latina, sa acorde multa atentie unui capitol special despre rata caraitoare, despre Padurea Raioasa si nu putea lipsi, evident, industria meta-lur-gica care contribuie la poluarea aerului. „Ce legatura au toate acestea cu Padu-rea Baneasa, Dumnezeu stie. Bine ca n-au vorbit si despre fauna amazoniana. Sunt completari inutile”, a adaugat presedintele Eco-civica.
Revenind la cartierul de lux din Padu-rea Baneasa, in raport este precizat ca „amplasarea locuintelor va avea in vede-re atenuarea zgomotelor”. Si cum o concluzie nu putea lipsi, aceasta suna: „Nu este indicat sa se mentina actuala func-tiu-ne a terenului”. Cel mai bine ar fi ca Pa-durea Baneasa sa nu mai fie padure, nu de alta, dar in ultimii ani au disparut mai mult de jumatate din spatiile verzi ale Ca-pitalei. Sulfina Barbu are si antece-dente inca de pe vremea cand la sefia Directiei de Mediu din Primaria Capitalei, cand primar general era actualul presedinte, Traian Basescu. Atunci doamna Barbu a dat aviz de taiere a zeci de copaci din Parcul Bordei.
Sursa: Jurnalul National