Tuburile fluorescente se sparg tot timpul. Oare de ce ar fi aceasta o problema pentru siguranta mediului?
Raspunsul se afla in tipul de tub, bec fluorescent care se sparge si a ceea ce se afla in interiorul lui. Becurile fluorescente, la fel ca tuburile fluorescente ce l-au precedat, contin o cantitate mica de mercur – aproximativ 5 miligrame. Mercurul este o componenta esentiala a capacitatii unui tub fluorescent de a emite lumina; niciun alt element chimic nu s-a dovedit atat de eficient
.
Pe cat de eficient este in crearea luminii albe, mercurul – numit si argintul viu – este de asemenea foarte toxic. Este in special daunator pentru creier, la copii si la fetusi. De aceea autoritatile din S.U.A. l-au restrictionat sau l-au interzis in compozitia produselor, cum sunt termometrele, motoarele sau comutatoarele cu termostat de la centralele termice. (Un singur termostat, atat de comun in multe locuinte, poate sa contina 3 grame de mercur, sau comparabil cu cel continut in 600 de becuri fluorescente.
Problema apare cand un tub fluorescent se sparge. Mercurul este eliberat sub forma de vapori care pot fi inhalati, sau sub forma de particule fine ce pot adera la materialele textile, precum carpetele sau hainele.
Este cunoscut cazul unui copil in varsta de doi ani din S.U.A., acesta a suferit pierderi in greutate si iritatii ale pielii dupa ce o animatie din tuburi fluorescente (de 2,4 metri lungime) s-a spart langa terenul unde se juca.
Guvernul federal din S.U.A. afirma ca in ciuda pericolului reprezentat de eliberarea mercurului, acesta poate fi eliminat cu produse ce se gasesc in gospodarie. Cercetari efectuate de catre specialisti au evidentiat capacitatea Seleniului – mineral – de a inhiba toxicitatea mercurului, iar combinat cu vitamina E elimina riscul de a fi absorbit de catre organizm.
In cazul in care se sparge un bec sau tub fluorescent in locuinta este recomandat sa se deschida ferestrele pentru a se ventila camera. Apoi trebuie evacuata incapera pentru aproximativ 15 minute. In acest timp, sistemele de aer conditionat trebuie inchise pentru a nu antrena particulele de mercur.
Cel mai important lucru este sa nu se atinga metalul. Dupa aerisirea camerei, bucatile mai mari din tub se vor ridica cu ajutorul unui carton sau cu manusi pentru a evita contactul. Folositi o banda de scotch sau hartie adeziva pentru a strange fragmentele mai mici din tub; apoi, cioburile de pe suprafetele solide stergeti-le cu un servetel de hartie umezit. Toate resturile trebuie stanse intr-un sac menajer, sau mai bine intr-un borcan de sticla cu capac metalic, acesta din urma reprezinta un container destul de bun. Daca depozitati resturile in pungi de plastic, ar fi bine sa le scoateti afara pentru ca acestea nu retin vaporii. Folosirea aspiratorului si a maturii trebuie evitata deoarece pot imprastia mercurul in alte zone ale casei.
O alta problema o reprezinta depozitarea resturilor cu continut de mercur. Este recomandat ca acestea sa fie duse la un punct de reciclare a unor astfel de materiale.
In ciuda continutului de mercur, becurile fluorescente reduc poluarea mediului cu acest metal. Termocentralele energetice folosesc ca materie prima carbuni cu continut de mercur care prin ardere elibereaza metalul in atmosfera. Cel mai important aspect pe care populatia trebuie sa-l aiba in vedere este acela ca prin folosirea becurilor fluorescente se reduce semnificativ consumul de energie – cu 66% pana la 75 %.
O alternativa la iluminatul cu becuri fluorescente ar putea fi LED-urile (light-emitting diodes). Folosirea acestora a luat amploare in ultimul timp, si se anunta a fi cea mai promitatoare alternativa fara continut de mercur. Dar pentru moment sunt mai putin competitive pe ansamblu datorita eficientei, culorii si costurilor pe care le implica.
Se pare ca mercurul nu va fi inca inlocuit, cu toate ca s-au cautat elemente alternative care sa fie la fel de practice si eficiente.
Sursa: Scientific American