Comisia Europeană propune un plan de acțiune pentru protejarea păsărilor marine
Comisia Europeana propune un plan de actiune pentru protejarea pasarilor marine

Comisia Europeana a adoptat un Plan de actiune pentru solutionarea problemei capturilor accidentale de pasari marine in uneltele de pescuit. Dovezile stiintifice arata ca un numar mare de specii de pasari marine, inclusiv albatrosi, petrei, furtunari, pinguini nordici, ferastrasi si cufundari, sunt capturate in fiecare an in uneltele de pescuit. Masurile luate pana in prezent pentru a evita ca pasarile marine sa ramana blocate in uneltele de pescuit au fost ineficace. Noul Plan de actiune stabileste un cadru de gestionare pentru a reduce capturile accidentale de pasari marine la cel mai scazut nivel posibil din punct de vedere practic. Accentul este pus pe pescuitul cu paragate si cu plase fixe, despre care se stie ca sunt responsabile pentru cele mai multe capturi accidentale de pasari marine, dar sunt acoperite si alte unelte de pescuit, precum traulele si plasele‑punga. Planul include o gama larga de elemente in cadrul a 30 de actiuni recomandate care reprezinta o combinatie de masuri obligatorii si neobligatorii. Normele se vor aplica navelor de pescuit ale UE in apele UE si in afara acestora, precum si navelor de pescuit din tari terte care opereaza in apele UE.

Planul este intocmit in conformitate cu obiectivele si principiile reformei in curs a politicii comune in domeniul pescuitului (PCP), respectiv promoveaza gestionarea ecosistemica, ce presupune acoperirea tuturor componentelor ecosistemului, si propune o abordare regionalizata, „de jos in sus”, in cadrul careia statelor membre si partilor interesate li se acorda mai multa responsabilitate pentru punerea in aplicare a masurilor adecvate in vederea solutionarii problemelor din domeniul pescuitului.

Cele 30 de actiuni recomandate cuprinse in plan sunt o combinatie de masuri obligatorii si neobligatorii. Actiunile specifice pe termen scurt includ:
■o punere in aplicare mai rapida a masurilor de gestionare a pescuitului destinate protejarii pasarilor marine in ariile de protectie speciala (APS) desemnate in temeiul Directivei „Pasari”;
■monitorizarea mai extinsa a tipurilor de pescuit pentru care informatiile privind capturile accidentale de pasari marine lipsesc sau sunt incerte;
■punerea in aplicare a masurilor de atenuare consacrate (cum ar fi utilizarea paramelor pentru sperierea pasarilor, a dispozitivelor acustice de intimidare sau a liniilor lestate) in pescuitul cu paragate din apele UE si din apele din afara UE, care inregistreaza cele mai multe capturi accidentale;
■si incurajarea cercetarii pentru elaborarea de masuri de atenuare practice si eficiente, in special pentru pescuitul cu plase fixe.

Pe termen lung, se urmareste integrarea elementelor de atenuare si de monitorizare in noile cadre de masuri tehnice si de colectare a datelor in curs de elaborare in contextul reformei PCP, precum si asigurarea din Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) a finantarii necesare acestora.

Unele dintre aceste masuri vor fi puse in aplicare la nivelul UE, in timp ce altele necesita o actiune voluntara din partea statelor membre sau trebuie aprobate, pentru pescuitul in afara apelor UE, de catre organizatiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP). Planul de actiune prevede atat actiuni care pot fi puse in aplicare imediat, cat si actiuni care necesita un angajament pe termen mai lung si se bazeaza pe dovezile si avizele stiintifice disponibile. Succesul planului depinde de contributiile colective ale statelor membre, pescarilor si ONG-urilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here