Ministrul internelor, Traian Igas, se pregateste sa treaca in administrarea Consiliului Judetean Constanta, condus de Nicusor Constantinescu, 30.000 de hectare din Delta Dunarii.
Aproximativ 30.000 de hectare din rezervatia biosferei Delta Dunarii ar urma sa treaca din administrarea Consiliului Judetean (CJ) Tulcea in cea a CJ Constanta, condus de PSD-istul Nicusor Constantinescu. Asta, printr-o ordonanta de urgenta care va ajunge pe masa guvernului Boc la inceputul anului viitor.
Proiectul de act normativ a fost deja semnat de ministrul administratiei si internelor, Traian Igas (PDL), si este fundamentat pe faptul ca autoritatile constantene ar putea asigura un control mai bun asupra braconajului piscicol, dar si prin faptul ca aceasta „miscare” ar putea aduce mai multi bani la bugetul de stat.
„In prezent, statul nu incaseaza nici un venit din captura de peste de pe teritoriul Deltei Dunarii”, arata, printre altele, specialistii Internelor in expunerea de motive a proiectului.
„Neadoptarea unor masuri urgente va genera probleme”
Concret, potrivit documentului, CJ Constanta ar urma sa autorizeze – alaturi de CJ Tulcea si de Administratia Rezervatia Biosferei Delta Dunarii -activitati economice, de turism si de agrement pe o suprafata de aproximativ 30.000 de hectare.
„Chiar daca vizeaza doua localitati, interventia legislativa isi propune corectarea unei omisiuni care, prin perspectiva cresterii veniturilor comunitatilor locale, va impulsiona autoritatile locale sa realizeze o mai buna monitorizare a activitatilor economice, motivate fiind de posibilitatea realizarii unor venituri fiscale locale suplimentare”, si-a explicat Traian Igas initiativa legislativa.
In plus, ministrul a precizat pentru EVZ ca nu a luat in considerare faptul ca CJ Constanta nu a administrat pana acum zona respectiva. Singurele criterii de care s-a tinut cont au fost o mai buna administrare a zonei, dezvoltarea economica a acesteia si „ameliorarea situatiei economico- sociale din intregul perimetru al rezervatiei”.
NOI ATRIBUTII. Din postura de sef al consiliului judetean, Nicusor Constantinescu va putea aviza activitati economice si de turism in Delta
Foto: Agerpres
„E o decizie buna, dar proiectul e profund gresit”
In timp ce mai-marii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sunt de parere ca adoptarea si punerea in aplicare a proiectului avizat de ministrul Igas este „solutia salvatoare” pentru rezervatie, reprezentantii CJ Constanta sustin ca „nu a fost luata in considerare nicio propunere transmisa, in decursul vremii, autoritatilor centrale”. Iar purtatorul de cuvant al Consiliului, Cristina Moldovanu, a calificat decizia oficialilor MAI drept „una buna, deoarece sunt implicate autoritatile locale”. Proiectul de act normativ in sine este insa – in opinia acesteia – „profund gresit”. Asta, deoarece implicarea autoritatilor locale nu se face cu respectarea autonomiei locale (taxa de autorizare se stabileste doar formal de catre consiliile judetene, la propunerea Administratiei Rezervatia Biosferei Delta Dunarii)”, a subliniat purtatorul de cuvant.
„Exista neclaritati in textul ordonantei de urgenta, care pot fi interpretate diferit – fapt inacceptabil intr-un act normativ”, a mai sustinut Moldovanu.
Pe teritoriul judetul Constanta se afla patru localitati care fac parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii: Corbu, Sacele, Istria si Mihai Viteazul. Autorizatiile pentru activitatile economice de rulate pe raza acestor localitati, dar si taxele sunt stabilite insa, in acest moment, de Consiliul Judetean Tulcea, la propunerea reprezentantilor Administratiei Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
„Interventia legislativa isi propune corectarea unei omisiuni care va impulsiona autoritatile locale .”
TRAIAN IGAS, ministrul administratiei si internelor