Daca vreti sa pregatiti un meniu vegetarian de Revelion, puteti gasi o multime de variante pentru preparatele pe care le vei servi la masa, pe baza de orez, legume, soia, nuci, cereale, fructe.
citynews.ro va propune cateva retete cu care va veti putea cuceri oaspetii:
*Legume prajite cu busuioc :
Doua radacini de pastarnac, doua cepe rosii, doi ardei grasi mari (unul verde, unul rosu), o felie mai mare de dovleac, o mana de frunze proaspete de spanac, o legatura de busuioc proaspat, doua linguri cu seminte de pin, un catel de usturoi, sare, piper, doua linguri de suc de lamaie, trei linguri cu ulei. Toate legumele se curata si se taie in bucati mari: dovleacul in cuburi, pastarnacul felii, ceapa in sferturi, ardeii in fasii lungi. Usturoiul se toaca marunt si se caleste intr-o lingura de ulei. Legumele se pun intr-o tava care merge la cuptor, stropite cu uleiul cu usturoi. Se adauga restul de ulei si o jumatate de pahar de apa, se acopera totul cu o folie de aluminiu si coace la foc potrivit, circa 15 minute. Dupa 30 de minute se scoate folia si se mai lasa in cuptor pana ce legumele sunt bine facute si rumenite. Dupa ce se raceasc se pun intr-un castron, se adauga frunzele de spanac crude, busuiocul tocat marunt si semintele de pin rumenite putin intr-o tigaie fara ulei, si se servesc cu felii subtiri de paine prajita.
*Salata de varza cu fistic si migdale
Varza se taie foarte fin, se pune intr-o tigaie cu o lingura de ulei si caleste impreuna cu unu-doi catei de usturori, taiati in felii fine. Se adauga apoi doua linguri de fulgi de migdale si fistic zdrobit si o lingurita de cimbru uscat. Se da deoparte si stinge totul cu o lingura doua de otet balsamic si putina apa. Daca mai trebuie, se adauga sare si piper proaspat macinat.
Pentru desert alege intre piersici in sos de vin sau mere coapte cu ghimbir, daca vrei ceva simplu si rafinat, tarta cu mere daca mergi pe varianta unui desert traditional sau caise coapte in sos de miere cu vanilie, daca alegi un final exotic.
*Prajitura cu miere si nuci
Ingrediente: o lingurita de bicarbonat, 6 linguri pline cu miere de albine, 500 de grame de faina, 5 linguri de ulei, o nuca de drojdie, un praf de sare, dulceata, 250 de nuci pisate, zahar pudra, coaja de portocala si vanilie.
Se desface drojdia cu putin zahar si se lasa la cald, mierea se amesteca cu bicarbonatul, se pun in bain-marie la foc mic pana se topesc, se adauga uleiul, jumatate din faina, apoi drojdia inmuiata, coaja de portocala, vanilia si sarea. Se amesteca totul cu mana si se framanta aluatul, incorporand si restul de faina, pana rezulta un aluat suplu si nelipicios. Se lasa coca o jumatate de ora la dospit, iar apoi se imparte in doua, se intind doua foi, se ung cu dulceata si se presara nuca pisata, amestecata cu zahar. Se ruleaza, nu prea strans, se aseaza ruladele in tavi unse cu ulei si tapetate cu faina, se coc 40-50 de minute la foc potrivit, se taie in felii care se servesc pudrate cu zahar.