Pe 17 iunie se sarbatoreste Ziua Mondiala impotriva desertificarii

0
338

Ziua Mondiala impotriva desertificarii marcheaza pe 17 iunie adoptarea in 1994 a Conventiei Natiunilor Unite asupra luptei impotriva desertificarii si a secetei, care a intrat in vigoare in 1996.

Din surse ONU, desertificarea afecteaza mai mult de 1,2 miliarde de oameni din China, India si Pakistan, Asia Centrala, Orientul Mijlociu, precum si o mare parte din Africa si America de Sud (Argentina, Chile si Brazilia). In anul 2000, 70% dintre pamanturile aride fusesera afectate, aproximativ 3,6 miliarde de hectare. 110 dintre tarile care adapostesc doua treimi din populatiile cele mai sarace ale lumii sunt amenintate.

Numai pentru continentul african, pierderile legate de degradarea pamanturilor sunt estimate la 42 de miliarde de dolari pe an, a sustinut federatia SOS Sahel. Desertificarea in Africa risca de asemenea ca pana in anul 2025, 65 de milioane de africani sa fie obligati sa caute refugiu in Occident, a confirmat ministrul algerian al Amenajarii teritoriului Cherif Rahmani.

Dupa un studiu al Bancii Mondiale, de la 10 la 12 miliarde de dolari pe an timp de zece ani ar fi necesari pentru refacerea fertilitatii pamanturilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a luptei impotriva desertificarii, numeroase evenimente vor fi organizate in toata lumea pentru sensibilizarea tarilor si promovarea initiativelor. SOS Sahel propune printre altele un concert grandios cu intrare libera pe 17 iunie in Paris, in Gradina Luxemburg, cu sprijinul Senatului. Sub conducerea artistica a seicului Tidiane Seck, autor-compozitor originar din Mali, acest concert va aduna peste saizeci de artisti.

Sursa : www.actu-environnement.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.