PE: Firmele petroliere, de gaze, minereu si exploatare forestiera sa publice platile catre guverne

PE: Firmele petroliere, de gaze, minereu ?i exploatare forestier? s? publice pl??ile c?tre guverne
PE: Firmele petroliere, de gaze, minereu si exploatare forestiera sa publice platile catre guverne
PE: Firmele petroliere, de gaze, minereu si exploatare forestiera sa publice platile catre guverne

Marile companii extractive din domeniile petrolului, gazului, minereurilor si al exploatarilor forestiere vor fi obligate sa publice in detaliu platile efectuate catre guvernele nationale pentru fiecare proiect pe care il desfasoara, conform noii legi aprobate de Parlament miercuri. Scopul este de a creste raspunderea companiilor care activeaza in domeniul resurselor strategice si a guvernelor nationale.

Deputatii au aprobat, in doua voturi separate, un pachet de doua propuneri care, pe de-o parte, impun companiilor extractive mari noi obligatii de a comunica detaliile platilor efectuate catre guverne si pe de alta reduc procedurile administrative legate de contabilitatea UE pentru firmele europene mai mici.

In cursul dezbaterii de marti, Arlene McCarthy (S&D, UK), raportorul pentru una dintre legile aprobate, a declarat: „In cursul negocierilor dure cu Consiliul (…) am insistat pentru niste reguli foarte dure si rapoartele sa fie semnificative, clare, ducand la o transparenta adevarata.”

Klaus-Heiner Lehne (PPE, DE), raportor pentru cealalta propunere, a identificat principalele reusite ale acestor noi reguli: „Mai intai, armonizarea crescuta a legilor contabilitatii europene (…) iar apoi eliminarea multor proceduri birocratice si usurarea vietii firmelor mici si mijlocii.”

Publicare detaliata

Legea aprobata obliga marile companii extractive din domeniile petrolului, gazului si minereurilor si din sectorul de exploatare a padurilor primare sa ofere informatii detaliate despre platile pe care le efectueaza catre guvernele federale, nationale si regionale, pentru fiecare proiect in parte, respectiv pentru fiecare contract de inchiriere sau licenta de acces la resurse pe care le primesc (de exemplu, o mina sau un camp petrolifer).

Toate platile mai mari de 100 000 euro trebuie sa fie publicate pentru a garanta o transparenta deplina. Mai mult, deputatii a adoptat o clauza anti-evaziune pentru a impiedica agregarea sau separarea artificiala a platilor de catre companii pentru a evita publicarea. Tipurile de plati care trebuie declarate sunt: drepturi de productie; impozite; redevente; dividende; prime; taxe; plati pentru imbunatatirile aduse infrastructurii.

Firmele mici si mijlocii sunt exceptate de la noile prevederi, cerintele administrative din partea lor fiind chiar reduse fata de reglementarile prezente.

„Nu” pentru ” veto din partea tiranului” 

Un succes major pentru Parlament a fost eliminarea „veto-ului din partea tiranului” din propunerea legislativa – o clauza care dadea posibilitatea companiilor sa se sustraga de la cerintele de raportare daca tara gazda avea prevederi in legea nationala care ar fi interzis astfel de raportari.

Parlamentul a introdus, de asemenea, o clauza puternica de revizuire care va obliga Comisia Europeana sa exploreze posibilitatea de a include sectoare reglementari privind publicarea suplimentare in aceasta legislatie, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare.

Noile reguli vor intra in vigoare dupa aprobarea oficiala a Consiliului. Statele membre vor avea doi ani la dispozitie pentru transpunerea acestora in legislatia nationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *