Pe piata eolienelor gigantii preiau puterea

Sectorul european al energiei eoliene trece in prezent printr-o transformare majora. Noi parcuri eoliene offshore urmeaza sa fie inaugurate pe litoralul european, in timp ce companii importante precum Siemens sau General Electric isi extind prezenta pe o piata ce valoreaza miliarde de euro, scrie Spiegel Online.

Liderul pietei, compania daneza Vestas, a anuntat in aprilie ca isi va inchide fabrica de turbine eoliene din Marea Britanie, urmand sa o mute in Statele Unite.

In acelasi timp, Siemens, cu sediul in Munchen, a decis sa isi dezvolte operatiunile din Marea Britanie. Pana in 2014, compania isi propune sa deschida o noua fabrica, creandu-se astfel 700 de noi locuri de munca. Investitia in acest proiect se va ridica la 80 de milioane de lire sterline (90 de milioane de euro).

Miscarile din Marea Britanie reflecta un trend mai larg al pietei: micii pionieri ai energiei eoliene – Vestas, Enercon, Nordex – se lupta pentru mentinerea cotei de piata, in timp ce companiile mari – Siemens sau General Electric – isi continua expansiunea.
„Aceasta tendinta va continua”, puncteaza Holger Fechner, analist in cadrul bancii NordLB. In conditiile aparitiei tot mai multor proiecte de parcuri eoliene, marimea este un avantaj pentru companiile din acest sector. Companiile mari pot reactiona mai rapid la cresterea cererii, spre deose bire de cele de mici dimen siuni.
„Companiile specializate tin pasul cu greu”, declara Fechner.
Anul trecut, Vestas abia a reusit sa isi apere cota de 12,5% pe piata mondiala, General Electric situandu-se in urma producatorului da nez cu o diferenta infima de 0,1%. In ultimii ani, Siemens si-a adjudecat o pozitie importanta in topul celor mai importante companii din sector. Conform unei ierarhizari realizate de firma de consulanta BTM, Siemens detine o cota de piata de 5,9% .
„Pana 2012 vrem sa ajungem pe locul trei”, a declarat Raid Umlauft, presedinte al diviziei de energii regenerabile la Siemens.
Schimbarile ce au loc pe piata energiei eoliene sunt conduse in principal de tehnologiile offshore. Potentialul de crestere al acestei piete poate fi ilustrat doar privind la planurile Germaniei, care intentioneaza sa construiasca in urmatoarele decenii centrale eoliene cu o putere de 25.000 MW, capacitate echivalenta a 20 de centrale nucleare sau pe baza de carbune.
Furnizorii de energie prefera sa colaboreze cu companiile mari pentru ca le asigura o mai mare siguranta. Fechner afirma ca „cu cat compania este mai mare, cu atat exista mai mare siguranta pentru astfel de proiecte”. De aceea, cresterea este mult mai usoara pentru companiile mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *