Pentru prima oara in ultimii 40 de ani, „raiul” cu bujori de la Zau de Campie si-a deschis portile mai repede cu o luna

0
918
Pentru prima oară în ultimii 40 de ani, "raiul" cu bujori de la Zau de Câmpie şi-a deschis porţile mai repede cu o lună
 Pentru prima oara in ultimii 40 de ani, "raiul" cu bujori de la Zau de Campie si-a deschis portile mai repede cu o luna
Pentru prima oara in ultimii 40 de ani, „raiul” cu bujori de la Zau de Campie si-a deschis portile mai repede cu o luna

In judetul Mures exista un colt de rai cu parfum de flori: rezervatia de bujori de stepa, singura de acest gen din Europa, care si-a deschis portile si ii asteapta pe iubitorii acestor minunate plante. Si cum vremea a fost calduroasa in aceasta primavara, bujorii au inflorit cu o luna mai devreme, pentru prima oara in ultimii 40 de ani.

In mijlocul salbaticiei, la 5 kilometri de comuna Zau de Campie, gasim singura rezervatie naturala de bujori de stepa din Europa. Cea mai veche tufa din rezervatie are peste 55 de ani si infloreste in fiecare primavara. Anul acesta plantele au avut parte de o vreme calda si, pentru prima oara in aproape jumatate de secol, si-au deschis petalele cu o luna mai devreme. „Aici e un loc mirific, binecuvantat de Dumnezeu. Cine vine aici si ramane cel putin cateva ore se incarca pozitiv si merge acasa foarte relaxat”, spune Octavian Calugar, ingrijitor in cadrul rezervatiei. De fapt, el se ocupa singur de intreaga rezervatie. A invatat meserie de la vechiul ingrijitor si nu este zi in care sa nu viziteze gradina pentru a se asigura ca totul este in regula. „Pe o suprafata de 3,5 hectare avem peste 50 de mii de exemplare. Ne viziteaza foarte multa lume si cu tehnologia asta noua toti care vin aici pleaca din rezervatie cu o poza, dar fara flori”, explica barbatul.

Rezervatia are peste 270 de specii de bujori, iar florile sunt verificate si curatate de daunatori in fiecare zi. De asemenea, la fiecare cinci ani se face inventarierea lor. Ultima numaratoare a fost facuta in luna martie a acestui an. „Sapte zile am numarat tot ce se vede in cele doua rezervatii, tot ce inseamna planta matura. Se numara in prima parte a lunii martie pentru ca atunci celelalte plante nu sunt iesite si bujorul de stepa are o culoare maronie si se poate foarte usor numara”, spune domnul Calugar.

Rezervatia de la Zau de Campie este vizitata in fiecare de an de peste 10.000 de turisit, atat din tara, cat si din strainatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.