Permacultura lui Sepp Holzer: 10 reguli de gradina vie

0
863
Permacultura lui Sepp Holzer: 10 reguli de gr?din? vie
Permacultura lui Sepp Holzer: 10 reguli de grădină vie
Permacultura lui Sepp Holzer: 10 reguli de gradina vie
Permacultura lui Sepp Holzer: 10 reguli de gradina vie

Despre ce este permacultura am vorbit in mod repetat. Astazi vom completa acest concept si vom prezinta 10 principii de restaurare a peisajului natural oferite de Sepp Holzer, unul dintre cei mai importanti experti contemporani in acest domeniu!

Deci permacultura este un fel de sistem de design, al carui scop este organizarea spatiului ocupat de oameni, in conformitate cu modelul ecologic sustenabil. Acest termen nu este doar abrevierea sintagmei „dezvoltarea agriculturii sustenabile”, el reprezinta si „o cultura pe termen lung”, deoarece, in lipsa unei baze agricole, eticii de prelucrare a pamantului, o astfel de agricultura nu poate supravietui pentru mult timp. Permacultura studiaza animalele, plantele integrate in mediul de habitat cu cladiri, acareturi si infrastructuri adiacente.

Sepp Holzer a determinat mai multe principii care va vor permite sa organizam o
„agricultura pe termen lung”, in mod cel mai competent si fezabil pentru mediu.

1. In primul rand, la restabilea peisajul natural se prevede amenajarea unui iaz  deschis. Sepp Holzer este de parere ca apa exista peste tot, chiar si in desert, trebuie doar sa ne invatam cum s-o gasim.

2 . A doua conditie este de a proteja terenul de vanturarea solului prin crearea gardului viu si crestelor inalte.

3 . Saditi o varietate de plante ( inclusiv plante otravitoare ) si atrageti regnul animalier. Sepp a adus cu sacii pe terenul sau furnici forestiere, deoarece le considera vindecatorii padurii. Holzer creeaza, cum spune el, paduri „comestibile”,  unde cresc simbiotic pomii si arbustii fructiferi, conifere,plante ornamentale si specii de arbori foiosi. El crede ca aceste paduri sunt viitorul planetei.

4 . Cu cat mai mare este terenul, cu atat mai putin este de lucru. Holzer poate deja sa nu faca nimic, iar veniturile la mosiile sale cresc spontan .

5 . „Lucrul minim, efectul maxim”.Astazi mosia sa este un sistem auto-suficient. El traieste din vanzari de rasaduri, seminte, plante, pesti, raci, ciuperci, nuci, pomusoare fructe si legume.

6. Incercati sa semanati toate plantele, creandu-le conditii apropiate de natura: utilizati stratificarea in congelator sau in zapada. Astfel, el a plantat o multime de copaci . La el crescut o padure de cedri (din cedru siberian si alti cedri la care nuci sunt mult mai mari) . El recomanda sa plantati puietii in solul sarac, deoarece plantele cultivate in conditiile favorabile, in mediul natural se adapteaza mult mai dificil si se imbolnavesc.

7 . Nu taiati pomii fructiferi. Sepp Holzer este de parere ca taierea este o munca suplimentara, iar lui nu-i place sa faca lucrul care poate fi omis. In plus, copacii se obisnuiesc cu aceasta procedura si devin dependenti de interventia umana, slabi si mai putin viabili. Tunderea se face numai in cazul imbolnavirii unui copac.

8 . Nu udati copacii la transplantare, plantati-le in cel mai sarac sol, fara nici un ingrasamant. Holzer foloseste un mod interesant de transplantare a copacilor foiosi adulti si arbustilor: el acopera radacinile cu o panza si le mentine umede pentru a evita uscarea, le lasa in umbra, iar coroana – la soare. Cand frunzele vor cadea  – copacul este pregatit pentru plantare. Supravietuirea – 100 %.
9 . Maximizati capacitatea animalelor in ajutorul treburilor de gospodarie. Holzer foloseste capacitatea porcilor de a scotoci pamantul pentru a pregati terenului pentru paturi, imprastiind in locul potrivit mazare si porumb.

10 . Nu copiati pe nimeni. Ganditi-va singuri si observati natura. Motto-ul sau:
„Universitatea mea este natura”. Intreaga sa experienta este luata din natura . De multe ori el a repetat: ” Omul nu poate imbunatati ceea ce este perfect, el trebuie doar sa invete sa gestioneze cu intelepciune natura. Si atunci cand el are o problema cu plante, animale, solul, el se pune in starea lor de a fi, si isi asculta sentimentele, daca se simta confortabil in acest loc, ce il deranjeaza, ce lipseste, ce ar dori sa fie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.