Pescarii baimareni au reclamat existenta unui numar mare de pesti morti pe raul Lapus

Pescarii baimareni au reclamat existenta unui numar mare de pesti morti pe raul Lapus
Pescarii baimareni au reclamat existenta unui numar mare de pesti morti pe raul Lapus

Pescarii baimareni au reclamat existenta unui numar mare de pesti morti pe raul Lapus, sesizare care a pus astazi, 27 august, in alerta autoritatile din Maramures. In cursul dupa-amiezii, ca urmare a semnalelor venite partea membrilor Asociatiei Pescarilor Sportivi „Vidra” Baia Mare, prefectul judetului a convocat o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. S-a cerut analizarea calitatii apei din afluentul Somesului iar responsabililor din institutiile de protectie a mediului si apelor li s-au solicitat raspunsuri imediate.

“In urma deplasarii in teren si a verificarii raului Lapus, in aval de confluenta cu raul Sasar, membri Comisiei au constatat pe malul stang, pe o lungime de circa 300 metri, o cantitate de cca. 4-5 kilograme de peste mort, cu predilectie puiet”, au punctat autoritatile, completand ca rezultatele verificarilor au eliminat din calcule ipoteza unei poluari.

Potrivit reprezentantilor Institutiei Prefectului fenomenul a aparut “pe fondul cresterii turbiditatii apei si scaderii continutului de oxigen”, produsa dupa ploile inregistrate incepand din 24 august.

S-a explicat faptul ca atat raul Sasar, cat si Lapusul au avut debite foarte mult si ca precipitatiile abundente din ultimele zile au antrenat aluviuni si namoluri – inclusiv pe cele “existente in albia raurilor Sasar si Lapus, rezultate ca urmare a evacuarilor din statia de epurare, si a activitatilor economice din anii anteriori”.

“Pe fondul de seceta existent, o crestere a debitului pe cele doua cursuri de apa la o valoare in aval de confluenta de cca 3,5 mc/s , cu turbiditatea generata de fenomenele descrise mai sus, a fost cauza evenimentului”, au mentionat autoritatile, care au cerut ca situatia de la Statia de epurare a societatii Vital SA sa fie pusa sub monitorizare continua.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente