Peste 50.000 de romani mor anual de cancer. Cum poate creste eficienta tratamentului oncologic

Peste 50.000 de romani mor anual de cancer. Cum poate creste eficienta tratamentului oncologic
Peste 50.000 de romani mor anual de cancer. Cum poate creste eficienta tratamentului oncologic
Peste 50.000 de romani mor anual de cancer. Cum poate creste eficienta tratamentului oncologic

Peste 50.000 de romani mor anual din cauza cancerului, potrivit Raportului de Sanatate privind Incidenta Cancerului in Romania, realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. sansele lor de supravietuire ar putea creste daca schema terapeutica adoptata ar corespunde unui plan de terapie personalizata, care tinteste profilul molecular si clinic al fiecarui pacient in parte.

“Exista evidente clinice conform carora tratamentul personalizat aduce beneficii majore pacientilor cu cancer. Spre exemplu, un studiu desfasurat pe o durata de 5 ani, in perioada 2007-2012 la MD Anderson, SUA, demonstreaza ca pacientii beneficiaza semnificativ in urma accesarii trialurilor clinice bazate pe profilul molecular. Astfel, rata de raspuns este mai mare (33% vs 15%), supravietuirea in absenta bolii crescuta (4,9 luni vs 2 luni), iar supravietuirea globala prelungita ( 11,2 luni vs 8,6 luni). Pacientii din aceasta analiza avusesera anterior minim 3 linii de terapie la care nu mai raspundeau si, totusi, au avut beneficii”, spune Frederic Ollier, CEO Oncompass Medicine Elvetia, prezent in Romania pentru a participa conferinta medicala “Tratamente Inovative in Oncologie – Terapia personalizata si Imunoterapia tumorilor maligne”.

In cancer exista numeroase gene care pot suferi mutatii, fiecare tumora putand avea de la 1 pana la 8 gene cu mutatii. Toate acestea pot crea specificitati ale bolii care impun iesirea din schema clasica de tratament si inlocuirea acesteia cu una perfect adaptata si care sa raspunda acestor specificitati. De aceea, pentru a evita prescrierea unui tratament neadecvat, este nevoie de un diagnostic molecular – menit sa identifice nu doar care sunt acele gene ale caror mutatii au generat un anume tip de cancer, ci si daca aceste mutatii genetice au facut ca boala sa nu raspunda la solutiile de terapie recomandate in protocoalele actuale de tratament.

In urma testarii, sunt cazuri in care sunt identificate si mutatii rare, pentru care nu exista inca un tratament tintit disponibil. Exista insa medicamente in diferite stadii de cercetare si dezvoltare in cadrul studiilor clinice, in care tratamente dintre cele mai noi si eficiente sunt administrate pacientului, intr-un mediu controlat de specialisti. Oncompass ofera si faciliteaza pacientilor din Romania accesul la astfel de studii, fara costuri suplimentare celor de transport si cazare.

Bolnavii de cancer din Romania pot avea astazi acces la 32 de molecule tintite care se afla in uz clinic. Dintre acestea, exista 10 medicamente tintite care inca nu sunt inregistrate in Romania si 20 care, desi sunt inregistrate, nu sunt incluse in Programul National al Ministerului Sanatatii, ceea ce inseamna ca pacientii nu au acces la ele.

“Pentru acesti pacienti, Oncompass este o solutie, prin facilitarea accesului in acele studii clinice despre care vorbeam sau prin identificarea solutiilor terapeutice in alte tari decat Romania. Vorbim despre luni in plus de supravietuire si despre o crestere a calitatii vietii, iar aceste doua lucruri sunt mize uriase pentru orice pacient care lupta impotriva cancerului”, a declarat Dr. Isabela Komporaly, managing partner Torus Pharma Romania, compania care a adus, pe piata locala, serviciul Oncompass Medicine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *