Peste un miliard de persoane vor fi afectate de foamete in 2009

0
410

Recenta scadere a preturilor materiilor prime alimentare nu va schimba nimic, cel putin nu in viitorul apropiat.
criza alimentara
Numarul personelor care sufera de foame a crescut in 2008 si va depasi un miliard in 2009, avertizeaza Olivier de Schutter, raportor special al ONU privind dreptul la alimentatie.
„Criza alimentara este inca prezenta”, a prevenit dl. de Schutter. In septembrie, Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) raporta pentru anul 2008 un numar de 925 milioane de persoane care sufera din pricina foametei, fata de 848 milioane intre 2003-2005. „Aceste cifre sunt valabile pentru inceputul anului 2008. De atunci, estimarile indica inca alte 44 milioane de persoane afectate pe parcursul anului 2008.” a precizat Olivier de Schutter, care este preocupat de faptul ca pana la inceputul anului 2009 se va depasi cifra de un miliard de persoane. In aceste conditii speranta de a atinge obiectivul fixat in anul 2000 de Natiunile Unite – de a reduce la jumatate, pana in 2015, numarul personelor care sufera endemic de foamete – este departe de a fi atins.
„Tarifele produselor alimetare pe piata internationala au scazut fata de recordul inregistrat in luna iunie cand atinsesera o majorare cu 64% fata de anul 2002, dar pe pietele nationale tarifele raman inca la un nivel ridicat” mentioneaza dl. de Schutter. Aceasta situatie a afectat personele cele mai sarace, care au fost nevoite sa reduca consumul de alimente.
Pentru acest jurist, problema nu este productia si furnizarea alimentelor – recolta pentru anul 2008 va fi exceptionala- , ci puterea de cumparare mica a tarilor in curs de dezvoltare. Dl. de Schutter considera ca micii agricultori, care constituie jumatate din numarul personelor afectate de foame trebuie sa fie protejati de volatilitatea preturilor de pe pietele internationale dar si de riscul indus de competitia injusta cu agricultorii din tarile dezvoltate, a caror activitate este „masiv subventionata”.

Sursa: Le Monde

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.