Ce ne-am face fara apa?

Apa este una dintre cele mai pretioase resurse naturale, nu putem trai fara ea.
apa
La nivel global, sursele de apa sunt rare: mai putin de 1% din apa de pe glob este buna pentru consum, iar peste 1,2miliarde de oameni – aproape o cincime din populatia lumii – nu are acces la surse de apa potabila.

Din fericire, in Europa, apa se gaseste aproape peste tot din belsug, cu toate ca in anumite zone din sudul Europei (Spania), lipsa apei si secetei sunt din ce in ce mai dese.

In Europa, cantitatea nu este principala problema, ci calitatea apei lasa uneori de dorit. Circa 35% din apa din Europa provine din ape de suprafata – lacuri si rauri – care sunt afectate de poluare. Restul de 65% provine di nape freatice – apa de ploaie infiltrata in pamant, care formeaza bazine subterane de apa.

Apa de la robinet este buna de baut aprope peste tot in Europa, dar, inainte de a fi trimisa prin conducte, ea trebuie tratata. Acesta este un procedeu costisitor, dar necesar, deoarece apa poate fi contaminata de ingrasaminte, de pesticide, de substante chimice industriale sau de germeni de la gunoaiele umane sau animale. Principalii poluanti sunt ingrasamintele si pesticidele. La contactul cu apa, ele sunt transportate spre rauri si fluvii si de acolo in mare.

Reducerea poluarii este extrem de importanta, nu numai pentru conservarea rezervelor de apa potabila, ci si pentru protectia animalelor care traiesc in rauri, in lacuri si in mari. Desi in ultimii 30 ani in UE s-au luat masuri pentru reducerea poluarii, mai sunt inca multe de facut si putem si noi sa contribuim la acest efort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *