Pestera cu Cristale din mina Farcu, inaugata pentru a doua oara de Zilele comunei Rosia

0
445
Peştera cu Cristale din mina Farcu, inaugată pentru a doua oară de Zilele comunei Roşia
Pestera cu Cristale din mina Farcu, inaugata pentru a doua oara de Zilele comunei Rosia

Primaria comunei Rosia ii invita pe toti iubitorii de natura sau aventura sa petreaca doua zile pline la poalele muntilor. La evenimente programate pentru zilele de sambata si duminica si-au adus aportul inimosii ecologisti de la Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor, custodele Muntilor Padurea Craiului.

Cea mai lunga tiroliana

Conform unui comunicat transmis de CAPDD, evenimentele care marcheaza Zilele Muntilor Padurea Craiului vor debuta sambata la ora 15. Seria de manifestari va fi deschisa de inaugurarea Pesterii cu Cristale din mina Farcu (pestera care a mai fost inaugurata la sfarsitul lunii iunie, de cand este si deschisa publicului) si a Parcului de Aventura, din imediata vecinatate.

Atractia zile de sambata va fi tiroliana pregatita de cei de la CAPDD, care reprezinta primul obiectiv al Parcului de Aventura inaugurat in dolina. Cu o lungime totala de aproximativ 300 de metri si cu cel mai inalt punct aflat la 50 de metri distanta de sol, tiroliana va fi la dispozitia tuturor iubitorilor de aventura, incepand chiar de sambata. Dupa cum sustin si organizatorii, tiroliana din Parcul de Aventura de la Rosia va deveni, dupa inaugurare, „probabil cea mai… lunga din tara”.

In cadrul aceluiasi eveniment urmeaza sa fie inaugurat si Muzeul Mineritului, amenajat intr-o galerie laterala a minei Farcu, care isi propune sa prezinte vizitatorilor sai o imagine cat mai fidela a vietii si activitatii minerilor din Muntii Padurea Craiului. Salvarea de la distrugere, protejarea si amenajarea pentru public a acestei splendide galerii bogat concretionata cu flori de mina se datoreaza eforturilor lui Viorel Lascu, presedintele Federatiei Romane de Speologie, cel care a s-a indragostit intr-atat de zona Rosia incat si-a construit un mini sat arhaic in varf de deal.

Seara de sambata se va incheia cu doua concerte in aer liber. De la ora 18 Melaz si Sabin Muresan le vor oferi celor prezenti momente de muzica folk si compozitii proprii, iar de la ora 19.30 se va desfasura un concert Nagual – Ancient and Tribal Music, apoi doritorii vor putea participa la o discoteca.

Traditie si cultura

Ziua comunei Rosia, o traditie pentru toti oamenii locului, va fi marcata oficial duminica. Manifestarile dedicate acestui eveniment insumeaza o serie de spectacole culturale la care isi dau concursul maestri ai cantecului si dansurilor traditionale, comici si cantareti.

Astfel, de la ora 13, va avea loc concertul ansamblului folcloric Rosia, de la 14 in fata spectatorilor va oferi un spectacol ansamblul popular Ausana, de la ora 16 – cantece si dansuri populare salajene, de la 18, vor fi momente vesele cu Radu Mos, de la ora 19, va fi spectacolul Ansamblului „Crisana”, iar de la ora 21 va avea loc un moment folcloric cu renumitul cantaret Traian Jurchelea.

Totodata, de la ora 21.30, va fi un recital extraordinar Fratii Florea, iar intre orele 22 si 24, doritorii vor putea participa la un spectacol eveniment sustinut de Cosmin Marta si formatia sa.

Cele doua zile de evenimente fac parte din proiectul „Metode inovative de valorificare a capitalului natural in situl Natura 2000, Defileul Crisului Repede – Padurea Craiului”, derulat de CAPDD Bihor incepand din luna ianuarie a anului 2012.

Proiectul isi propune sa contribuie la conservarea biodiversitatii si totodata sa puna in valoare capitalul natural al zonei, prin utilizarea resurselor naturale existente. Proiectul este finantat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – Fondul Global pentru Mediu si se deruleaza pana in anul 2013. Valoarea acestuia este de 267.270 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.