Barbatii care au consumat lapte ce a fost poluat cu un pesticid in prima parte a vietii sunt mult mai predispusi in a dezvolta semnele bolii Parkinson, potrivit unui studiu publicat online pe 9 decembrie 2015 in revista Neurology.
Studiul a inclus 449 de barbati americano-japonezi care traiesc in Hawaii. Varsta lor medie era de 54 de ani. Toti barbatii au participat la un studiu cu privire la imbatranire si au fost evaluati peste 30 de ani. Dupa decesul lor au avut loc autopsii. De asemenea, s-au evaluat reziduurile de epoxid heptaclor, un pesticid organocloric ce se gasea in exces in laptele din Hawaii la inceputul anilor 1980.
Cercetatorii au descoperit ca, in comparatie cu nefumatorii care consumau mai putin de doua cesti de lapte pe zi, fumatorii care consumau mai mult de doua cesti de lapte pe zi aveau o densitate neuronala la nivelul substantei negre de la nivelul creierului cu 41,5% mai scazuta. Nu a existat nicio legatura intre consumul de lapte si pierderea celulelor cerebrale in randul fumatorilor. Cercetatorii au descoperit reziduuri de epoxid heptaclor in randul a 90% dintre participantii la studiu care au consumat cel mai mult lapte, in comparatie cu 63,4% in randul celor care nu consumau deloc lapte.
„Exista mai multe explicatii posibile pentru aceasta asociere, incluzand si simpla coincidenta”, subliniaza profesorul doctor Honglei Chen, de la U.S. National Institute of Environmental Health Sciences. „De asemenea, consumul de lapte a fost inregistrat o singura data, la inceputul studiului, si trebuie sa plecam de la premisa ca aceste masuratori reprezentau obiceiurile alimentare ale participantilor de-a lungul timpului.”