Petrom incepe lucrarile de explorare in sectorul de mica adancime al blocului Neptun din Marea Neagra

Europa de Sud-Est spera ca explorarea gazului natural din Marea Neagra o va ajuta sa diminueze dependenta de gazul rusesc
Petrom incepe lucrarile de explorare in sectorul de mica adancime al blocului Neptun din Marea Neagra

Cea mai mare companie petroliera de pe piata locala, OMV Petrom, a anuntat ca incepe lucrarile de explorare in sectorul de mica adancime al blocului Neptun din Marea Neagra, in acest sector fiind singurul detinator al licentei de explorare.

Potrivit unui comunicat transmis ieri de OMV Petrom, Campania seismica 3D in sectorul de mica adancime al blocului Neptun se desfasoara pe o suprafata de 1.600 kilometri patrati.

La inceputului anului, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat ca au descoperit in blocul Neptun, dar la mare adancime, un zacamant de aproape 80 miliarde de metri cubi, iar acum cele doua companii au scos la licitatie mai multe contracte de servicii de foraj marin, asa cum a scris Capital in suplimentul “Energia Viitorului”, care se distribuie gratuit impreuna cu revista Capital. 

“Activitatile de explorare pe care le desfasuram in zona Marii Negre acopera atat sectorul de apa adanca, unde operam impreuna cu ExxonMobil, cat si sectorul de mica adancime, operat doar de OMV Petrom. Desi explorarea Marii Negre a inceput in urma cu circa 40 de ani, abia acum, folosind tehnologii de ultima ora, OMV Petrom are posibilitatea de a obtine mai multe informatii referitoare la potentialul de hidrocarburi al acesteia. Atat explorarea offshore la mica sau mare adancime, cat si cea onshore au o pondere semnificativa in activitatile noastre, care se reflecta intr-un buget anual de circa 160 milioane euro”, a declarat Johann Pleininger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatile de explorare si productie, citat de Agerpres.

Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri. Pentru zona de mare adancime a blocului Neptun, ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in noiembrie 2008. Pentru sectorul de mica adancime, OMV Petrom este unic detinator al licentei de explorare. Explorarea in sectorul de mica adancime a blocului Neptun a inceput inainte de 2005 si s-a intensificat incepand cu anul 2008. Activitatile de explorare au inclus saparea a doua sonde (cu rezultate necomerciale) si o campanie de achizitie seismica 2D.

Lucrarile de achizitie seismica 3D se vor efectua cu nava Oceanic Champion, operata de compania CGG Veritas. Nava Oceanic Champion are o lungime de circa 106 metri si o latime de 22 metri si este dotata echipamente seismice si de pozitionare moderne. Pentru achizitia seismica se folosesc opt cabluri cu lungimea de sase kilometri dispuse pe o distanta de 100 metri.  Durata estimata a lucrarilor de achizitie seismica este de circa 60 de zile.

Concomitent, OMV Petrom si ExxonMobil desfasoara cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D din Marea Neagra, in zona de apa adanca a blocului Neptun, pe o suprafata de aproximativ 6.000 kilometri patrati.  Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre a fost demarata inca din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987. In prezent, OMV Petrom opereaza pe doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie totala de 12.320 kilometri patrati. OMV Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, din cinci zacaminte comerciale – Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta. Productia actuala este de circa 30.000 bep/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 17% din productia OMV Petrom in Romania.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din Europa de Sud-Est in urma unui proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 7,7 miliarde de euro in ultimii sapte ani. Grupul exploateaza in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (786 milioane barili echivalent petrol in Romania) si are o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone.

Pe piata distributiei de produse petroliere, Petrom este prezent pe pietele din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere in Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de OMV Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *