Pinguinii imperiali in pericol?

0
346

Potrivit unui studiu coordonat de cercetatorii de studii biologice, pinguinii imperiali Terre Adelie ar putea disparea in 2100, victime ale topirii banchizei de gheata din Antarctica, topire legata de incalzirea globala.
Pinguini Imperiali

Grupul interguvernamental de studii asupra schimbarilor climatice, anunta o crestere a temperaturii medii globale de aproximativ 0.2 grd.C la fiecare 10 ani; el atrage atentia cercetatorilor francezi de la Centrul de studii  biologice care lucreaza  in colaborare cu Institutul american de Cercetare oceanografica Woods Hole, asupra scaderii populatiei de pinguini imperiali (Aptenodytes forsteri) de la 6000 de cupluri in 1962 la aproximativ 400 in 2100. Oamenii de stiinta se tem de posibilitatea disparitiei definitive a acestei colonii de pinguini, pana in anul 2100. Acest studiu e concentrat pe fluctuatiile climaterice care reduc suprafata banchizei de gheata a Antarcticii. Banchiza pe care pinguinii imperiali traiau si se inmulteau, avea acum 26 ani, o suprafata mai mare cu 40%; micsorarea ei a dus la o scadere cu 50% a populatiei de pinguini imperiali. Si nu e singura cauza; ei i se adauga si  scaderea rezervelor de nevertebrate marine krill (Euphasia superba), principala lor sursa de hrana.

Pentru a evita disparitia lor ca rasa, pinguinii trebuie sa se adapteze rapid sau sa isi schimbe ciclul de viata. Aceste pasari insa par lente in a-si schimba comportamentul, ceea ce mareste pericolul de disparitiei lor.

La polul opus acestei situatii este cea ca schimbarile climatice sunt favorabile anumitor specii de pasari sub-antarctice si sub-tropicale, inclusiv albatrosului.

Cercetatorii se asteapta la o reorganizare a speciilor in emisfera de Sud, in functie de schimbarile climatice viitoare.

Sursa:Actualite Environnement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.