Pinguinii regali, victime ale incalzirii globale

0
538

Cresterea temperaturii in zona antarctica obliga pasarile sa inoate mai mult.

Pinguinii regali vor suferi din cauza incalzirii globale. O crestere lejera a temperaturilor inregistrate in apele de suprafata din regiunile antarctice va afecta reproducerea pasarilor prin modificarea locului unde cresc pestii. Mai multi specialisti de la Centrul National pentru Cercetari Stiintifice din Franta spun ca sansele pinguinilor de a supravietui sunt minime in cazul in care clima va continua sa se schimbe.

Cercetatorii estimeaza ca, in contextul actual al incalzirii globale, pinguinii regali au si vor mai avea, cu siguranta, de suferit.

Studiile confirma temerile biologilor

Cele mai importante colonii de pinguini regali se gasesc in insulele Crozet, un arhipelag francez din sudul Oceanului Indian unde traiesc doua treimi din cele doua milioane de indivizi, cat mai numara aceasta specie.
De noua ani, specialistii de la Centrul National pentru Cercetari Stiintifice au inceput sa implanteze microcipuri sub pielea acestor pasari.

Aceste cipuri capteaza semnalele radio transmise de cateva antene amplasate in apropierea coloniilor studiate. In decursul a noua ani, specialistii au observat comportamentul unui grup de 450 de pasari. Astfel, ei au concluzionat ca o crestere aparent mica a temperaturii (0,26°C) va reduce cu noua procente sansa de supravietuire a pinguinilor regali.

Pinguinii nu au ce manca

Scaderea sansei de supravietuire a pinguinilor vine ca urmare a diminuarii resurselor de hrana, pe fondul schimbarilor de clima. Pe timpul verii, adultii sunt nevoiti sa caute mancarea necesara dezvoltarii puilor pana la departari de peste 400 de kilometri.

Cand creste temperatura, frontul polar se indreapta catre sud, iar pasarile sunt nevoite sa mearga in cautarea hranei mult timp, pe distante lungi. Dintre toate speciile de pinguini, cei mai afectati sunt cei regali, pentru ca, fiind mai mari, au nevoie de mai multa hrana decat altii. Ei sunt nevoiti sa depuna un efort suplimentar, care se dovedeste periculos pentru longevitatea si performantele lor reproductive.

Pe timpul iernii insa, mecanismul este diferit, dar rezultatul identic. Pinguinii isi cauta mancarea si la 2.000 de kilometri distanta, deoarece marea ingheata si distanta pana la apa in care pot prinde peste creste. In plus, din cauza climei, scade si masa de krill, care este principala sursa de hrana a pinguinilor.

Specialistii spun ca, daca nu vor fi ajutati de oameni, pinguinii regali vor disparea primii, murind de foame, dar si celelalte tipuri de pinguini vor avea, dupa scurta vreme, aceeasi soarta.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.